· Ontmoeting met christenen, joden en moslims in Paramaribo · Bezoek aan het indianendorp en de families in Palumeu · Ontmoet de Marrons in Awarradam · Op zoek naar dolfijnen tijdens een boottocht · Fietstocht door Frederiksdorp
16-daagse voorbeeld groepsreis Suriname
Jodensavanne, indianendorp Palumeu en Marrons in de jungle
Ontmoet in Paramaribo christenen, joden en moslims tijdens een bezoek aan de kathedraal, de synagoge en de moskee. Op deze bijzondere plek hebben moslims en joden een vreedzame relatie met elkaar. Op zaterdag maken we een toer naar de Jodensavanne. We brengen hier een bezoek aan de oude synagoge. Bovendien zullen we hier alles leren over hoe de joden in Suriname Shabbat vieren. In Palumeu ontmoeten we de Trio en Wajana indianen en leren we als een echte indiaan boogschieten. Daarnaast maken we kennis met de leefwijze en de kunstnijverheid van de oudste bewoners van het Amazonewoud: de indianen. Daarnaast maken we wandelingen door het regenwoud en hebben we vanaf de top van Potihill een prachtig uitzicht over de jungle. Bij de Mabukawatervallen kunnen we zwemmen in de rivier.
De Marrons in Suriname, in de jungle van Awarradam In de jungle lodge Awarradam ontmoeten we de Marrons van de Saramaccaanse stam. Al meer dan 300 jaar leven de Marrons in Suriname volgens de West Afrikaanse tradities. De Marrons in Suriname zijn afstammelingen van slaven die de plantages ontvluchtten. Zij slaagden erin gemeenschappen in het Amazone regenwoud te vestigen. Daarnaast leren we hoe de Marrons overleven in de jungle van Awarradam. Verder zullen we zwemmen in de stroomversnelling Peti en bezoeken we de lokale gemeenschap. Daarnaast bezoeken we 18-eeuwse koffie- en cacaoplantages. Daarnaast zullen we overnachten op een plantage, namelijk in Plantage Resort Frederiksdorp. Bovendien maken we in Frederiksdorp een fietstocht langs diverse de plantages. Verder maken we een boottocht en zullen we tijdens deze boottocht op zoek gaan naar dolfijnen. Tot slot bezoeken we een zwampgebied. Een bijzondere reis waarbij we de historie en de verschillende culturen van Suriname zullen ontdekken.
Vanaf Schiphol vliegen we met de KLM naar Paramaribo. Vertrek uit Amsterdam om 11.20 uur met vlucht KL713. Aankomst in Paramaribo om 16.35 uur. Na aankomst ontmoeten we onze gids waarna we per bus naar ons hotel worden gebracht. Diner en overnachting in hotel Eco Resort Inn.
We zijn in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. De stad staat met haar oude houten koloniale gebouwen, sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Door de typische architectuur van de stad heeft Paramaribo de bijnaam: “Wooden City of the Caribbean”.
Vandaag gaan we Paramaribo verkennen. We beginnen met een bezoek aan de bloemenmarkt. Van daaruit wandelen we naar Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands fort, gelegen aan de oever van de Surinamerivier. Ooit was Fort Zeelandia een fier militair bolwerk, een gevangenis en het hoofdkwartier van een militair regime. Tegenwoordig is het een museum en één van de opvallendste stenen gebouwen van Paramaribo. Hierna maken we een wandeling langs de Waterkant, de bekende boulevard van Paramaribo. Onderweg zien we amandelbomen, eetkraampjes en de Centrale Markt.
We wandeling verder en brengen een bezoek aan de houten kathedraal, de synagoge en de moskee. Tevens krijgen we hier een rondleiding. De houten kathedraal, oftewel de Sint Petrus en Paulus Kathedraal, staat in het centrum van Paramaribo. De kathedraal werd gebouwd tussen 1883 en 1887 en is een van de grootste van hout geconstrueerde kerken van Zuid-Amerika. De sfeer, uitstraling, devotie, het vakmanschap in hout, de grootte van het gebouw en het graf van de Heilige Petrus Donders hebben eraan bijgedragen dat de kathedraal sinds 2014 tot basiliek werd verheven.
De Synagoge Neve Shalom is een joods gebedshuis. Het stuk grond waar de synagoge op staat werd in 1716 verworven door een aantal Hoogduitse Joden met als doel een gebedshuis te stichten. De synagoge is het centrum van het joodse leven in Suriname. Er is ook een klein museum en een bibliotheek in gevestigd. Daarnaast is er het 148-jaar oude Mikvah, het huis van de oude rabbi’s en zijn er veel 18-eeuwse grafstenen op de oude Sefardische begraafplaats. De prachtige houten synagoge is de enige actieve synagoge in Paramaribo. De Moskee Keizerstraat is geopend in 1984. Deze werd gebouwd omdat er steeds meer moslims in Suriname kwamen als landarbeiders. Volgens islamitische traditie bestaat het ontwerp uit een grote midden koepel, 4 minaretten en een kibla. Het unieke aan de moskee is dat het al vanaf de jaren 90 naast een synagoge is gelegen. De unieke en vreedzame relatie tussen moslims en joden mag als een goed voorbeeld voor de wereld dienen. Na het bezoek aan de kathedraal, de synagoge en de moskee rijden we terug naar ons hotel. Overnachting in hotel Eco Resort Inn.
Vanuit Paramaribo gaan we naar Overbrigde en Jodensavanne. Deze liggen in de jungle aan de Surinamerivier en loopt in een rechte lijn, ongeveer 50 km ten zuiden van Paramaribo, naar beneden. Het landschap kenmerkt zich door haar variatie van laagland, tropisch regenwoud en witzand Savanne. De toer naar Jodensavanne is erg indrukwekkend. De naam Jodensavanne verwijst naar de eerste Portugees-Joodse immigranten die in de 17de eeuw naar Suriname kwamen. Zij bouwden hier een bloeiende nederzetting. Op Jodensavanne is nog steeds de sfeer te proeven van deze ooit zo rijke en unieke gemeenschap. Een van de overblijfselen is de oude synagoge van het Amerikaanse continent. Verder vinden we er de oude Joodse begraafplaats en een medicinale bron waarvan in de 17de eeuw werd beweerd dat het een geneeskrachtige werking had. Tevens zal de gids ons alles vertellen over de joodse riten en gebruiken tijdens shabbat. Voor joden is de zaterdag een heilige dag. Verder zien we langs de rivier verschillende dorpjes en kleine woongemeenschappen op verlaten Joodse plantages. We gaan terug naar Paramaribo. Overnachting in hotel Eco Resort Inn.
We staan vandaag vroeg op. Om 06.00 uur begint namelijk de vogeltjesmarkt in Paramaribo en duurt tot ongeveer 08:00 uur. Op het Onafhankelijkheidsplein vind de vogeltjesmarkt en een fluitwedstrijd plaats. Tientallen mannen komen samen op dit plein met hun vogeltjes in een kooi. De bijeenkomst is bedoeld als wedstrijd waarbij de vogeltje tegen elkaar fluiten. Wie het mooiste zingt en de meest uiteenlopende fluit heeft wint. Een erg leuke ervaring om mee te maken.
Na de vogeltjesmarkt gaan we terug naar het hotel waar we zullen ontbijten. De rest van de dag in Paramaribo is ter vrije besteding. Overnachting in hotel Eco Resort Inn.
Na het ontbijt worden we opgehaald bij het hotel en naar vliegveld Zorg&Hoop gebracht. Vanaf hier vliegen we naar Palumeu waar wij kennis zullen maken met het indianendorp Palumeu. Tijdens de vlucht vliegen we over het zuiden van Paramaribo, de savanne, de bauxietmijnen, het bos, de goudmijnen en de prachtig slingerende Surinamerivier. De vlucht duurt ongeveer 75 minuten. Bij aankomst zult u versteld staan van de rust in Palumeu en worden we vriendelijk ontvangen door de medewerkers. We worden naar onze accommodatie in Palumeu gebracht. De accommodatie, Palumeu Jungle Lodge, heeft dezelfde naam als het ernaast liggende dorpje van de Trio en de Wajana indianen. Na het inchecken nemen de medewerkers ons mee naar het Palawa eiland. Op dit mooie eiland zullen wij gaan picknicken. Tijdens de lunch kunt u genieten van de rust en het gezelschap. Tussendoor hebben we de tijd om te zwemmen in het koele rivierwater.
Na de lunch bezoeken we het indianendorp Palumeu. In het dorp bezoeken we families en maken we kennis met hun leefwijze en de kunstnijverheid van de alleroudste bewoners van het Amazonewoud. Hierna zullen we terugkeren naar onze lodge. De medewerkers van de logde zijn deskundige Trio en Wajana indianen. De jungle lodges zijn gebouwd in traditionele stijl. De frisse avonden maken het gebruik van airconditioning of een ventilator overbodig. Wel hangen er klamboes om u een comfortabele nacht te bezorgen. De lodge heeft vele eco-uitgangspunten. Zo werkt de sfeervolle verlichting op zonne-energie en worden maaltijden op houtvuur bereid. Na het diner zal de gids ons alles vertellen over de oudste bewoners van het Amazonewoud, de indianen. Overnachting in Palumeu Jungle Lodge.
U bent waarschijnlijk wakker geworden door de roep van brulapen in plaats van uw eigen wekker. Vandaag maken we kennis met het tropische regenwoud. Nog voor zonsopgang varen we de rivier af. We doen de motor uit om in alle stilte het ontwaken van de natuur te ervaren. We gaan opzoek naar een mooie plek om te ontbijten. Na het ontbijt vervolgen wij onze weg naar het startpunt van het bospad naar de top van Potihill. Onderweg zullen we verschillende vogels zien zoals de overvliegende ara’s, papagaaien en toekans. Misschien dat we ook nog apen en otters zien. Aangekomen op de top van Potihill worden we beloond met een prachtig uitzicht over de jungle en ander bergen, rotsen en heuvels in de omgeving. We lunchen in Palumeu.
In de middag leren we van een ervaren schutter hoe we moeten schieten met pijl en boog. Het ziet er eenvoudig uit maar het doel raken is toch wel een hele kunst. In de late middag, bij zonsondergang, lopen we nabij de lodge een bospad af opzoek naar vogels en kaaimannen. Na het avondeten zal de gids ons meer vertellen over de unieke flora en fauna van het Amazone regenwoud. Overnachting in Palumeu Jungle Lodge.
Na het ontbijt worden we per korjaal (een bootje) naar de Mabukawatervallen gebracht. Hier zullen we heerlijk relaxen. We kunnen zwemmen in de rivier, genieten van een natuurlijke massage in de waterval en lekker luieren in een hangmat. Voor de actievelingen is er een boswandeling door de jungle. Tijdens de wandeling leert u meer over de verschillende bomen, planten en dieren die daar leven. Met de lunch zullen we gaan barbecueën. Met zonsondergang varen we weer terug naar onze logde. Hier heeft u de tijd om zich even op te frissen voor het avondeten. Na het diner neemt onze gids ons mee voor een tocht over de rivier om te genieten van de nachtelijke oerwoudgeluiden. Overnachting in Palumeu Jungle Lodge.
Vandaag is een rustige dag. In de ochtend gaan we onder begeleiding van onze gids een jungletocht maken. De gids zal ons alles vertellen over de flora en fauna van het tropische regenwoud. Ook leren we hoe we kunnen overleven in de jungle, mochten we verdwalen. In de middag kunt u relaxen. Er kan worden gezwommen, gepeddeld in een korjaal of u kunt genieten in een hangmat en lekker tot rust komen. Overnachting in Palumeu Jungle Lodge.
We verlaten Palumeu en vliegen naar de airstrip van Kajana. Dit is ongeveer 30 minuten vliegen en ligt ten zuiden van Paramaribo. Bij aankomst worden we ontvangen door medewerkers van de lodge. Zij zullen ons per korjaal, over de Gran Rio, naar onze accommodatie in Awarradam brengen. Het varen naar de lodge in Awarradam duurt ongeveer 30 minuten. Awarradam Jungle Lodge is gelegen aan de voet van de Awarradam stroomversnelling. Aangekomen bij de logde maken we kennis met het personeel en genieten we van een lunch. Het personeel van de logde zijn Marrons van de Saramaccaanse stam. Al meer dan 300 jaar leven de Marrons volgens de West Afrikaanse tradities. De Marrons zijn afstammelingen van slaven die de plantages ontvluchtten en erin slaagden gemeenschappen in het Amazone regenwoud te vestigen.
Na de lunch hebben we de tijd om de lodge te verkennen en heerlijk te verpozen in de stroomversnelling. In de middag bezoeken wij de prachtige stroomversnelling “Peti”, gelegen op enkele minuten varen van de logde. Hier kunt u genieten van een verfrissende natuurlijk watermassage en kunt u met reddingsvesten aan terugdrijven naar de lodge. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om met de kano terug te varen naar de lodge. Na het diner zal de gids ons vertellen waarom dit gebied, waarin Marrons hun oude West Afrikaanse tradities hebben weten te behouden, zo uniek is. Overnachting in Awarradam Jungle Lodge.
In alle vroegte, in de schemering, varen wij een stukje de rivier af met de boot. We zullen in alle stilte het ontwaken van het oerwoud ervaren. Na ontbijt maken we een ‘jungle walk’. Een leerzame en avontuurlijke wandeling. Tijdens de wandeling door het ongerepte tropische regenwoud geeft de gids ons uitleg over de bomen en planten, over hoe de dieren hier leven en hoe u dieren aan hun geluiden en sporen kunt herkennen. Na de lunch gaan we weer naar de stroomversnelling ‘Peti’. We verblijven hier de hele middag. We kunnen zwemmen, peddelen in een kano of relaxen in een hangmat terwijl u geniet van het prachtige uitzicht van de stroomversnellingen. Na het diner in de logde zal de gids ons meer vertellen over interessante aspecten van de lokale cultuur en over de flora en fauna van het Amazone regenwoud in Awarradam. Overnachting in Awarradam Jungle Lodge.
Nog voor zonsopgang lopen we via een stukje regenwoud naar de rivieroever vanwaar wij met een korjaal stroomopwaarts varen. Na ongeveer 30 minuten varen gaat de motor uit. We drijven stroomafwaarts terug terwijl we volop genieten van de jungle geluiden en de fauna. Terug bij de logde zullen we ontbijten en heeft u de verdere ochtend ter vrije besteding. Zo heeft u de gelegenheid om de logde, de omgeving en de omliggende stroomversnellingen te verkennen. U kunt uzelf ook laten verwennen in de Jungle Spa. Lunchen doen we in de logde.
Na de lunch brengen we een bezoek aan de lokale gemeenschap. We zullen kennis maken met de lokale cultuur. We varen over de rivier die voor de plaatselijke gemeenschap de levensader. We ervaren hoe er geleefd wordt langs de rivier. Zo zien we onderweg mensen vissen, wassen en de vaat doen. Tussen de bewoonde gebieden genieten we van de natuur en met een beetje geluk zien we misschien een krokodil op de oever van de rivier liggen. We leggen aan bij de aanlegplaats en maken een wandeling langs de verschillende dorpen. Onderweg krijgen we een goede indruk van het dagelijks leven in een Marrondorp. Met zonsondergang varen we terug naar Awarradam. Diner en overnachting in Awarradam Jungle Lodge.
De laatste dag in Awarradam is aangebroken. Daarom varen we vroeg in de ochtend nog één keer een stukje de rivier af met de korjaal en kunnen we in alle stilte de natuur en de dieren horen ontwaken in het oerwoud. We varen terug naar de lodge waar we zullen ontbijten. Na het ontbijt hebben we vrije tijd en hebben we tijd om onze spullen te pakken voor onze terugreis naar Paramaribo. Geniet tijdens uw vrije tijd van de rust of ga nog eens peddelen in een korjaal of zwemmen. Voordat we vertrekken en afscheid nemen van de medewerkers van de logde, genieten we van een lunch. Met een korjaal varen we naar Kajana. Vanuit hier vliegen we terug naar Paramaribo. De bus brengt ons naar het hotel. Overnachting in hotel Eco Resort Inn.
Vandaag gaan we naar Frederiksdorp, een voormalige 18-eeuwse koffie- en cacaoplantage. De eerste eigenaar was een Duitser uit Pruisen, Johan Friedrich Knöffel. Naar hem is de plantage ook vernoemd. De geschiedenis van Frederiksdorp herinnert zich aan zowel de Europese als de Afrikaanse tradities. Frederiksdorp is het centrum van de rechteroever van de Commewijnerivier. Het heeft een geheel eigen karakter met omliggende plantages, vissersdorpen, zeestranden, mangrove bossen, vogelzwampen, dolfijnen en lange fiets- en wandelpaden. Deze voormalige plantage met originele plantagewoningen en een politiepost, is verklaard tot historisch werelderfgoed en omgebouwd tot een sfeervol vakantieoord. Op het landgoed wordt fruit geplant dat u zelf mag plukken: sinaasappels, mango’s, papaja’s en kokosnoten. De plantage beschikt tevens over een goed restaurant en een ruim gesorteerde bar waar er genoten kan worden van uitgebreide maaltijden.
We vertrekken vanaf het hotel naar Mariënburg. Vanaf hier varen we met de boot naar Plantage Resort Frederiksdorp. Bij aankomst worden we verwelkomd door de medewerkers en zullen we een historische wandeling maken op het terrein van het resort. Rond lunchtijd, afhankelijk van het getij, gaan we samen met de gids op zoek naar dolfijnen. Vanwege de gunstige ligging van Frederiksdorp hoeft er niet al te ver gevaren te worden om de dolfijnen te kunnen spotten. Vaak zwemmen de dolfijnen een stukje van de boot af maar met wat geluk komt er eentje dichtbij de boot zodat u een goede glimp kan opvangen van de roze buikige dolfijnen.
Afhankelijk van het getij gaan we in de namiddag samen met de gids een zwamptoer maken. De Coroniezwamp is een zoetwatermoeras, gelegen in de kustvlakte van Suriname en heeft een totale oppervlakte van 250.000 hectare. Dit zoetwatergebied levert een belangrijk ecosysteem en bestaat uit mangroven waar verschillende trekvogels op afkomen. Vanaf Frederiksdorp varen we naar Plantage Johanna Margaretha. Na ongeveer 5 minuten lopen stappen we over in kleinere bootjes richting het strand. De tocht door het zwampgebied is ongeveer 20 kilometer lang en duurt ongeveer 45 minuten. Onderweg zult u verstelt staan van de prachtige flora en fauna. De gids zal aanwijzen waar de kaaimannen verstopt liggen, de bootsman zal er behendig naartoe varen zodat we ze van dichtbij kunt aanschouwen. We zien een geweldige flora en fauna, waar de gids ons alles over zal vertellen. Tevens zal de gids aanwijzen waar de kaaimannen verstopt liggen. De bootsman vaart er behendig naartoe zodat we ze van dichtbij kunnen aanschouwen. Na afloop keren we terug naar Frederiksdorp. Bij terugkomst kunnen we nog even relaxen in de barlounge. Overnachting Plantage resort Frederiksdorp.
Na het ontbijt maken we onder begeleiding van de gids een fietstocht door Frederiksdorp. Vanuit Frederiksdorp fietsen we in oostelijke richting naar Kronenburg. Onderweg passeren we oude plantages, sluizen en kanalen. Tijdens het fietsen vertelt de gids ons over de historie en de verschillende culturen in het district. We fietsen terug naar Frederiksdorp waar we de fietsen weer inleveren. In de stad zullen we genieten van een lunch voordat we met de bus naar Paramaribo worden gebracht. Overnachting in hotel Eco Resort Inn.
Vandaag kunt u in alle rust uw spullen inpakken en nog lekker relaxen bij het zwembad. We hebben een late check-uit omdat we pas in de avond vliegen. Rond 14.30 uur worden we opgehaald en naar het vliegveld in Paramaribo gebracht. We vliegen met KLM, vlucht KL714, om 19.30 uur naar Amsterdam.
Vluchtduur: Amsterdam - Paramaribo; ca. 9.15 uur Paramaribo - Amsterdam; ca. 8.50 uur
Vluchten: KL713 Vertrek uit Amsterdam om 11:20 uur – Aankomst in Paramaribo om 16:35 uur KL714 Vertrek uit Paramaribo om 19:30 uur – Aankomst in Amsterdam om 08:20 uur *
* Aankomst de volgende dag
LET OP: bovenstaande gegevens zijn onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid.
Bij deze voorbeeld groepsreis zijn de volgende items wel en niet inbegrepen in de richtprijs. Wij stellen altijd in overleg met u een groepsreis samen. Wij kunnen de reis dan ook geheel aan uw wensen aanpassen. Dit is slechts een voorbeeldprogramma, om u een idee te geven van de mogelijkheden.
Inbegrepen in de reissom: · Vlucht: Amsterdam – Paramaribo / Paramaribo - Amsterdam per KLM · Binnenlandse vlucht: Paramaribo – Palumeu · Binnenlandse vlucht: Palumeu – Awarradam · Binnenlandse vlucht: Awarradam – Paramaribo · Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag € 280,- * · Assistentie op de luchthaven bij aankomst · 14 overnachtingen in genoemde accommodaties of gelijkwaardig · Overnachtingen in Palumeu Jungle Lodge op basis van volpension · Overnachtingen in Awarradam Jungle Lodge op basis van volpension · Maaltijden: 14 x ontbijt, 11 x lunch en 10 x diner · Vervoer per airconditioned bus met Nederlands sprekende chauffeur · Transporten per bus, boot en fiets zoals genoemd in het programma · Jungletochten · Nederlands sprekende lokale gids gedurende de reis · Nederlands sprekende reisbegeleiding · Alle entreegelden conform het programma
* Wordt op uiterlijk de 21ste dag voor vertrek verrekend tegen de dan geldende kosten.
Niet inbegrepen in de reissom: · Eventuele extra brandstoftoeslagen · Niet genoemde maaltijden en drankjes tijdens de maaltijden · Fooiengeld ca. € 85,- p.p. (Fooi aan gids, chauffeur, hotels) · Persoonlijke uitgaven · Reis- en annuleringsverzekering · Kosten visum (toeristenkaart) ca. € 35,- p.p. · Bijdrage GGTO € 15,- per boeking · Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Hieronder vind u een overzicht van de voorbeeld groepsreis "Suriname" - 16 dagen.
Reisperiode: in overleg Reisnummer: SUR-0000
De richtprijs bedraagt bij 10–18 deelnemers € 3.475,- per persoon De toeslag voor een tweepersoonskamer voor alleengebruik bedraagt € 500,- *
Minimum aantal deelnemers: 10 Maximum aantal deelnemers: 18
* In verband met de overnachting in Palumeu zijn er maximaal 3 tweepersoonskamers voor alleengebruik beschikbaar. Meer tweepersoonskamers voor alleengebruik in de andere hotels zijn op aanvraag.
Bedankt voor uw interesse in de voorbeeld groepsreis: "Suriname" van Makor Reizen. Wanneer u een eigen groepsreis wilt samenstellen, kunt u onderstaande gegevens invullen. Eén van onze reisspecialisten zal binnen twee werkdagen contact met u opnemen om uw reiswensen door te nemen.