Griekenland: Orthodox Pasen

7 -DAAGSE GROEPSREIS

Algemene informatie
Programma

Groepsreis Griekenland: Orthodox Pasen

Tijdens deze speciale rondreis maakt u mee hoe de Grieken Pasen vieren. Tevens zullen we zien hoe Griekse iconen worden gemaakt. “Iconen zijn twee dimensionale beelden van Christus, de Moeder Gods, engelen en heiligen en van de feesten van de kerk, die volgens vastgestelde en door de kerk bekrachtigde voorschriften zijn vervaardigd uit materialen die door God gegeven zijn. Door deze iconen is de- of het voorgestelde tastbaar aanwezig en staat de gelovige oog in oog met de heilige of het feest”. (Uit “Beelden van licht”). Een bijzondere beleving! 

In Athene bezoeken we een iconen werkplaats waarbij we zullen zien hoe iconen worden gemaakt, welke materialen en speciale technieken er worden gebruikt. Tevens zien we in de Grieks Orthodoxe kerk ‘Apostolos Pavlos’ hoe de Grieken Witte donderdag beleven. Op Goede Vrijdag maken we een processie mee in Kalambaka. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan de Meteoren kloosters, maar we zullen ook een bezoek brengen aan een ikonen werkplaats. Rond middernacht maken we in een lokale kerk in Kalambaka de ‘Anastasi’ mee. Het Heilige licht wordt door de Priester verdeeld onder de mensen. Het is voor de Grieken een belangrijk moment omdat Christus is opgestaan uit de dood. Op de Griekse Paas zaterdag krijgen we een speciaal paas diner. Op Paas zondag zullen we in Metsovo het paasritueel van het traditioneel roosteren van het lam aan het spit zien. Een ware belevenis!
In Athene bezoeken we het Byzantijns en christelijk museum, waar de grootste collectie iconen ter wereld is gedocumenteerd. Tevens brengen een bezoek aan de Akropolis en de Areopaag en we wandelen over de Agora, plaatsen waar Paulus is geweest.

Hoogtepunten:
·  Bezoek aan een iconen werkplaats in Athene
·  We maken mee hoe de Grieken Witte Donderdag beleven 
·  Tijdens Pasen worden er speciale Griekse vasten menu’s geserveerd
·  Het meemaken van de verdeling van het Heilige licht door een priester in Kalambaka  
Vlieg / busreis
· Reissom: Op aanvraag
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: De door u gewenste periode
Kaart Griekenland: Orthodox Pasen

Van dag-tot-dag programma

O= ontbijt, L= lunch, D= diner

Dag 1

Amsterdam – Athene (d)
Vlucht vanuit Nederland naar Athene. Na aankomst op de luchthaven van Athene hebben we een ontmoeting met een vertegenwoordiger van Makor Reizen. Hierna hebben we een transfer naar Athene. Diner en overnachting in hotel Best Western Candia. Het hotel is gelegen op loopafstand van het stadscentrum. Vanaf het hotel is er een prachtig uitzicht over de stad.

Dag 2 - Witte Donderdag

Athene – Oud Korinthe - Athene (o,d)
Vanuit Athene rijden we richting het kanaal van Korinthe. We maken een korte stop bij het kanaal. Hierna gaan we verder naar Oud Korinthe. Boven het ruïneveld rijst het machtige Akrokorinth. Het is nu een rustig provinciestadje met als centrum het imposante ruïneveld waarboven het machtige fort oprijst. Ook in Korinthe stichtte Paulus een christengemeenschap. Later veroordeelde Paulus de Korintische gemeente vanwege hun losbandige levensstijl. Hierna rijden we terug naar Athene en brengen we een bezoek aan een ikonen werkplaats. Hier krijgen we een seminar met uitleg over de ikonen. Onze gids zal de speciale traditionele technieken laten zien. Een icoon (afgeleid van het Griekse woord “eikon” = beeld) wordt geschilderd met tempera: een transparant mengsel van eigeel, water, azijn en natuurlijke pigmenten. Door het aanbrengen van vele lagen van deze doorzichtige verf wordt het licht als het ware ‘opgewerkt’ en straalt de icoon het van God gegeven Licht uit. Regels van perspectief kent de icoon niet. Wel regels van kleur en van licht. En toch is iedere icoon anders. Het schilderen van iconen wordt ook wel icoon ‘schrijven’ genoemd en elke icoonschrijver heeft een eigen handschrift. Na het diner in het hotel wandelen we naar de kerk ‘Apostolos Pavlos’, gelegen op een pleintje achter ons hotel. Hier zien we de rituelen van Orthodoxe Witte Donderdag, zoals het met bloemen versieren van het ‘Epitafio’, oftewel het symbolische graf van Christus. Overnachting in hotel Best Western Candia.

Dag 3 - Goede Vrijdag

Athene – Kalambaka (o,d)
In de ochtend maken we een wandeling door de smalle straatjes naar de oudste wijk van Athene: Plaka. We zien kleurrijke huisjes, houten stoeltjes en overal plantengroei. De lokale bevolking bevindt zich vaak in één van de traditionele tavernes en ouzeri. De wijk Plaka voelt als een dorp in de hoofdstad van Athene. We brengen een bezoek aan een Grieks Orthodoxe kerk om de rituelen van Goede Vrijdag te zien. Vervolgens rijden we naar Kalambaka, waar we drie nachten zullen verblijven. Diner in hotel Famissi Eden. ’s Avonds maken we de processie van Goede Vrijdag mee in Kalambaka. Overnachting in Hotel Famissi Eden in Kalambaka.

Dag 4 - Grieks Paas Zaterdag

Kalambaka - Meteoren - Kalambaka (o,d)
‘s Ochtends zullen we (2 van) de indrukwekkende Meteorenkloosters zien. Deze kloosters worden wel beschouwd als één van de wereldwonderen: gebouwd op de hemelhoge rotsen die uit het niets schijnen op te rijzen uit de vlakte van Thessalie is het net alsof ze zweven tussen hemel en aarde. Hierna brengen we een bezoek aan een ikonen werkplaats.

Bij het diner in het hotel krijgen we een speciale Griekse paas soep genaamd ‘Majieritsa’. (De Grieken eten dit na de ‘Anastasi’, maar dat is voor Nederlanders iets te laat). Rond middernacht maken we in een lokale kerk in Kalambaka de ‘Anastasi’ mee. Het Heilige licht wordt door de Priester verdeeld onder de mensen. Het is voor de Grieken een belangrijk moment omdat Christus is opgestaan uit de dood. Overnachting in Hotel Famissi Eden in Kalambaka.

Dag 5 - Paas Zondag

Kalambaka – Metsovo – Ioannina – Kalambaka (o,d)
Vanuit Kalambaka rijden we naar Metsovo, een traditioneel bergdorpje waar nog klederdracht gedragen word. Hier zullen we het traditioneel roosteren van het lam aan het spit zien. (Een Griekse Paas traditie). Hierna rijden we door naar Ioannina, de hoofdstad van de provincie Epirus, prachtig gelegen aan het Pamvotis meer.

Hier is de Turkse invloed nog duidelijk zichtbaar. Met bootjes varen we naar het kleine eilandje in het meer, waar we een bezoek brengen aan een kerkje of klooster. Diner en overnachting in Hotel Famissi Eden in Kalambaka. In het hotel krijgen we als hoofdgerecht in de oven geroosterd lam geserveerd met aardappeltjes. Wie geen lam lust kan dit van te voren aangeven.

Dag 6 - Paas Maandag

Kalambaka - Athene (o,d)
Na het ontbijt rijden we terug naar Athene, de grootste stad en tevens de hoofdstad van Griekenland. Athene staat vooral bekend om de overblijfselen uit de oudheid. Die vormen dan ook de grootste trekpleisters. Het oude Athene wordt gezien als basis van de westerse beschaving. In het centrum vindt u overblijfselen van antieke theaters, zuilengalerijen en andere monumenten. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Athene is de Akropolis. De Akropolis is een rotsplateau dat 80 meter boven de stad Athene ligt. Het herbergt de heiligdommen van de Atheners. De eerste sporen van de Akropolis gaan terug naar de Neolithische tijd. In de Myceense tijd was de Akropolis de troon van de koning. Op zijn tweede zendingsreis bezocht Paulus Athene, waar hij onder meer een synagoge bezocht en probeerde volgelingen te werven. Hier spreekt hij een menigte toe, wellicht op de in Handelingen 17 genoemde Areopagus, een plein dat destijds belangrijke bestuurlijke en religieuze functies had. 

Bij aankomst in Athene brengen we een bezoek aan het interessante Byzantijn s en Christelijk museum. De grote collectie van dit museum documenteert de kunstontwikkeling van het Vroege Christelijke tijdperk tot de post Byzantijnse jaren. (van de 4e tot de 19e eeuw). De verzamelingen omvatten ongeveer 3500 iconen, meer dan elk ander museum ter wereld. Een belangrijk icoon is de 13de -eeuwse icoon met twee afbeeldingen van Sint Joris. Het toont beelden uit het leven van de heilige St. Joris. Vervolgens maken we nog een korte stadsrondrit van Athene en gaan dan naar het hotel Best Western Candia voor diner en overnachting.

Dag 7 

Athene - Amsterdam (o)
Vanmorgen bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene. Naast de Akropolis bezoeken we ook de Areopaag en wandelen we naar de Agora. Dit zijn beide plaatsen waar Paulus is geweest. Aan het begin van de middag hebben we een transfer naar de luchthaven van Athene voor uw terugvlucht naar Amsterdam.
NB. Programma onder voorbehoud van wijzigingen. Vluchten, accommodaties en boottocht op het Pamvotis Meer onder voorbehoud van beschikbaarheid.
Vlieg / busreis
· Reissom: Op aanvraag
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: De door u gewenste periode
Kaart Griekenland: Orthodox Pasen
 • Priester overdenking
  Meteoren Griekenland
  Priester icoon Grieks Pasen
  Acropolis Athene Griekenland
 • icoon Thea Bouwman
  Kanaal van Korinthe
  Grieks Ortohodxe processie
  Lichtprocessie Grieks Pasen
Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
GGTOStichting Calamiteiteitenfonds
planebushomeenvelopefile-emptymagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram