Israël en de Palestijnse gebieden

13 -DAAGSE GROEPSREIS

Algemene informatie
Programma

Groepsreis Israël en de Palestijnse gebieden

Een reis naar Israël en de Palestijnse gebieden waarbij we ontmoetingen hebben met zowel Israëliers, Palestijnen en Christenen. Een ieder heeft zijn eigen visie op de toekomst in Israël en de Palestijnse gebieden. We hopen zo van mensen uit verschillende godsdiensten en culturen te horen en te leren hoe zij proberen ‘samen op weg’ te gaan en met elkaar samen te leven. Zo staan er ontmoetingen gepland met jongeren van een vluchtelingenkamp en een vrouwengroep in Bethlehem. Natuurlijk zullen we ook plaatsen bezoeken die u gezien moet hebben wanneer u een reis naar Israël en de Palestijnse gebieden maakt. We bezoeken Sede Boqer, Ein Avdat en Mizpe Ramon. In Bethlehem bezoeken we de Geboortekerk en we wandelen de Via Dolorosa in de oude stad van Jeruzalem. Een boottocht op het Meer van Galilea zal zeker niet ontbreken! Wandelen in de kloof van Ein Gedi en drijven in de Dode Zee zult u als uniek ervaren. 

Hoogtepunten:
·  Bezoek aan Tent of Nations voor een ontmoeting met Daoud en Daher Nasser
·  Ontmoeting met jongeren van het Aida vluchtelingenkamp in Bethlehem  
·  Ontmoeting met een vrouwengroep in het Huis van Verhalen
·  Rondleiding met een kibboetsnik op Sede Boqer
·  Boottocht over het Meer van Galilea
Vlieg / busreis
· Reissom: Op aanvraag
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: De door u gewenste periode
Kaart Israël en de Palestijnse gebieden voorbeeldreis

Van dag-tot-dag programma

O- ontbijt, L= lunch, D= diner

Dag 1

Amsterdam – Tel Aviv – Mashabim Sade (d)
Vertrek vanuit Amsterdam naar Tel Aviv. Na aankomst hebben we een transfer naar Mashabim Sade in de Negev woestijn. 
Diner en overnachting in kibboets Mashabim Sade.

Dag 2

Mashabim Sade – Sede Boqer – Mitzpe Ramon (o,d)
De kibboets Sde boker ligt in de heuvels van de Negev. De kibboets werd bekend doordat oud minister-president en oprichter van de staat Israël, David Ben Gourion, zich er vestigde. De graven van hem en zijn vrouw Paula liggen buiten het terrein van de kibboets. Op de kibboets worden we rondgeleid door één van de oudere bewoners die ons vertelt over het ontstaan van de kibboets. Na dit bezoek rijden we verder naar Ein Avdat, de bron is een van de natuurwonderen van de Negev. De rivier de Zin heeft in de loop van vele miljoenen jaren een canyon uitgeslepen. Tussen de steile rotsen is een poel met ijskoud water. Hier komen veel dieren drinken van het frisse water. Het kratergebied van Makhtesh Ramon is indrukwekkend. De kraters zijn door erosie ontstaan, het is een gebied waar je veel lagen van de aardkost kan zien. Aan het einde van de middag zijn we weer terug in kibboets Mashabim Sade voor het diner en de overnachting.

Dag 3

Massada – Ein Gedi – Dode Zee – Bethlehem (o,d)
Na het ontbijt vertrekken we richting de rotsvesting Massada, het indrukwekkende buitenverblijf van Koning Herodes de Grote, waar in de tweede eeuw de laatste joodse vrijheidsstrijders tegen de Romeinse overheerser standhielden. De oorspronkelijke toegang tot de berg was het zogenaamde “slangenpad” wij nemen echter de Westelijke toegang en zullen per kabelbaan aan de Oostelijke zijde weer afdalen. Eveneens bezoeken we de oase Ein Gedi, waar David zich verborg voor Saul. Het is nu een beschermd natuurgebied, we maken een wandeling door het ruige terrein naar de bronnen van Ein Gedi. Na deze indrukwekkende bezoeken heeft u de gelegenheid om te drijven in de Dode Zee, het diepste punt op aarde. Na deze ontspannende ervaring rijden we over de Westbank en via Beit Shour naar Bethlehem. Diner en overnachting in het Holyland hotel in Bethlehem.

Dag 4

Bethlehem – Tent of Nations – Hebron (o,d)
Vanmorgen rijden we door het heuvelland van Judea naar Hebron en maken we een rondwandeling door de oude stad. We bezoeken de Grot van Machpela (synagoge) en de Abraham moskee. Op de terugweg van Hebron naar Bethlehem brengen we een bezoek aan de Tent of Nations voor een ontmoeting met Daoud en Daher Nassar, Palestijnse broers die zich vreedzaam en via de rechter verzetten tegen de Israëlische wens om hun historische grond te verlaten. Diner en overnachting in het Holyland Hotel in Bethlehem.

Dag 5

Bethlehem (o,d)
Na het ontbijt bezoeken we de Geboortekerk, met de Geboortegrot. De voorgevel van de Geboortekerk is verborgen achter zware steunmuren. Nadat de oorspronkelijke toegangen waren dichtgemetseld, bleef als enige ingang een lage opening over. Aan de linkerkant van de Grieks-orthodoxe iconostase, versierd met lampen en iconen, zijn de toegang en de trap naar de Geboortegrot. De plaats van de geboorte wordt aangegeven door een zilveren ster en de woorden: ‘Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est’ (Hier werd Jezus Christus uit de maagd Maria geboren’). We wandelen langs de muur en het checkpoint van Bethlehem en brengen een bezoek aan het winkeltje van Claire. Vervolgens hebben we een ontmoeting met jongeren van het Aida vluchtelingenkamp in Bethlehem. De jongeren nemen ons mee het kamp in en vertellen ons over hun werkzaamheden en de problemen die de bewoners dagelijks ondervinden. Hierna hebben we een afspraak met een vrouwengroep in het Huis van Verhalen. De vrouwen zingen en dansen in traditionele kleding. Diner en overnachting in het Holyland Hotel in Bethlehem.

Dag 6

Bethlehem – Jeruzalem Oude Stad (o,d)
Na het ontbijt gaan we op weg naar Jeruzalem. We bezoeken als eerste de Klaagmuur. Op maandag en donderdag worden er bij de muur Bar Mitswa vieringen gehouden, wellicht kunnen we hiervan een gedeelte meemaken. Daarna laten we ons naar de top van de Olijfberg brengen. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de Oude Stad Jeruzalem. We wandelen naar beneden. Halverwege de berg staat het kerkje Dominus Flevit (De Here weent). Aan de voet van de Olijfberg staat de Kerk van Alle Volkeren en ziet u ook de Hof van Gethsemane. Via de Leeuwenpoort lopen we de Oude Stad in en volgen we de Via Dolorosa, de kruisweg welke Jezus moest gaan. Aan het einde van de Via Dolorosa ligt de kerk van het Heilige Graf. Volgens de overlevering werd op deze plaats Jezus gekruisigd en gedood. Bij de Damascuspoort verlaten we de Oude Stad en wandelen we naar het Holy Land East hotel. Diner en overnachting in hotel Holy Land East.

Dag 7 

Yad Vashem (o,d)
Vandaag hebben we geen bus ter beschikking. We nemen op eigen kosten de tram naar Yad Vashem. Kosten ca. € 1,30 p.p. per enkele reis. We brengen een bezoek aan het indrukwekkende Holocaust Memorial Yad Vashem. Yad Vashem bestaat uit een verzameling monumenten die de Holocaust in herinnering houden. Zo ziet u de ‘Laan der Rechtschapene’ waarlangs bomen staan die geplant zijn door en voor mensen die in de oorlog hun leven hebben gewaagd om Joden in veiligheid te brengen. In de ‘Hall of Remembrance’ zijn in de vloer de namen gegrift van de grootste vernietigingskampen, we zien diverse werken van kunstenaars en het aangrijpende monument waar de anderhalf miljoen kinderen die zijn omgebracht worden herdacht. De middag is ter vrije besteding. Diner en overnachting in hotel Holy Land East.

Dag 8 

Jeruzalem (o,d)
Vandaag een vrije dag in Jeruzalem. Diner en overnachting in hotel Holy Land East.

Dag 9 

Jeruzalem – Nablus – omgeving Tiberias (o,d)
We verlaten Jeruzalem en gaan op weg naar Nablus, het Bijbels Sichem. De stad kent een lange geschiedenis, reeds 4000 jaar geleden vestigden zich hier de eerste bewoners. Veel gebeurtenissen die in de bijbel staan beschreven vonden hier plaats. Zowel Abraham als zijn zoon Jocob richtte in Sichem een altaar op voor de heer. De profeet Jozua verzamelde hier de 12 stammen van Israël. We bezoeken de Jacobsbron, bij de waterput ontmoette Jezus van Nazareth een Samaritaanse vrouw. Ook bezoeken we de authentieke souk van Nablus. We eindigen vandaag in de kibboets Sha’ar Hagolan gelegen ten zuiden van het meer van Tiberias. Diner en overnachting in kibboets Nof Ginosar of een hotel in Tiberias.

Dag 10 

Omgeving Tiberias (o,d)
Vanmorgen bezoeken we de bekende plaatsen rond het meer, zoals Tabgha, Kapernaum en de berg van de Zaligsprekingen. Vervolgens rijden we naar Banias, één van de drie bronnen van de rivier de Jordaan. In een scheur onder een grote grot ontspringt de Nahr Banias, hier werd de god Baäl vereerd. Filippus, de zoon van Herodes de Grote, bouwde er een marmeren Augustustempel waar men goddelijke eer bewees aan de keizer (Caesar) van Rome. Op deze zelfde plek sprak Petrus zijn vertrouwen in Jezus uit. Oorspronkelijk komt het water van de berg Hermon. De gesmolten sneeuw verdwijnt deels in de bergbodem en komt onder andere bij Banias weer te voorschijn, dit verklaart de lage temperatuur van het water en het geringe zoutgehalte. Tevens maken we in een zogeheten ‘Jesus Boat’ een boottocht over het Meer van Tiberias. Diner en overnachting in kibboets Nof Ginosar of een hotel in Tiberias.

Dag 11 

Tabor – Kana – Nazareth – Upper Galilee (o,d)
De berg Tabor is de plaats waar Jezus werd verheerlijkt en van gedaante veranderde. Op de top van de berg ligt de Kerk van de Gedaanteverandering waar u een aantal mooie mozaïeken ziet. Vanaf deze berg heeft u een prachtig uitzicht. In Kana bezoeken we het kerkje ter herinnering aan de bruiloft te Kana. Vervolgens brengen we een bezoek aan Nazareth, één van de belangrijkste heilige plaatsen van het christendom; Maria ontving hier de boodschap van de komst van Jezus. We maken een stadswandeling door het oude gedeelte. We zien o.a. de St. Josefkerk, de bron van Maria en de Kerk van Gabriël.

De Basiliek van de Maria Boodschap werd volgens de overlevering gebouwd boven het huis van de Heilige Familie. In de kapel staan twee zuilen, waarvan men zegt dat het de plaats van Gabriel en Maria markeert. Diner en overnachting in Beit Kveit of een hotel in Upper Galilee.

Dag 12 

Upper Galilee – Akko – Carmel – Nethanya (o,d)
Na het ontbijt rijden we naar Akko. Deze prachtige havenstad is één van de 64 vervloekte steden. De macht in de stad was in handen van de verschillende ridderorden die hadden gezworen om de pelgrims en de heilige plaatsen met hun leven te verdedigen. Opvallend zijn dan ook de vele ondergrondse gangen en tunnels om bij gevaar te kunnen vluchten naar de haven, waar de schepen lagen. Vervolgens rijden we door het prachtige Carmel gebergte waar volgens de overlevering de profeet Elia lange tijd heeft gewoond. Hij moest zich daar schuilhouden voor de wraak van koningin Izebel. In deze omgeving bezoeken we de kloosterkerk met de grot van Elia. Aan het einde van de middag komen wij aan in ons hotel in Netanya. Diner en overnachting in hotel Kikar.

Dag 13 

Netanya – Amsterdam (o)
Vandaag hebben we een transfer naar Ben Gurion Airport voor de terugvlucht naar Amsterdam.
NB. Programma onder voorbehoud van wijzigingen. Vluchten, accommodaties en boottocht op het Pamvotis Meer onder voorbehoud van beschikbaarheid.
Vlieg / busreis
· Reissom: Op aanvraag
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: De door u gewenste periode
Kaart Israël en de Palestijnse gebieden voorbeeldreis
 • Dode Zee
  Shabbat Klaagmuur
  Hebron
  Hebron
 • Palestina
  Tabgha
  Bethlehem
  Ein Gedi National Park
Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

GGTOStichting Calamiteiteitenfonds
planebushomeenvelopemagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
books on zlibrary