Waarom gaan mannen naar prostituees"Seks met een prostituee geeft me niets dan een slecht gevoel". Ben, een 30-jarige man uit de middenklasse, nam een lange pauze om te praten over zijn ervaring met de verkoop van liefde. Verlegen en licht nerveus zei hij: "Ik hoop dat ik te weten kom waarom ik het doe als ik erover praat.

Mannen neuken vaak buiten de deur, ze gaan niet alleen naar de hoeren, er zijn ook mannen die gewoon een gratis seksdate regelen via het internet.

Ik hoop ook hun beweegredenen beter te begrijpen. Ben is een van de 700 mannen die zijn ondervraagd in een grootschalig onderzoek naar de realiteit van mannen die voor seks betalen. Het project omvatte zes landen. Van de 103 in Londen geïnterviewde deelnemers waren de meesten, tot onze verrassing, bereid over hun ervaringen te praten.

De mannen pasten niet in een duidelijk stereotype. De jongsten waren 18, de oudsten 70, zwart, blank, Aziatisch en Oost-Europees, de meesten hadden een baan en velen hadden een universitaire opleiding. De meesten waren sociaal aanvaardbaar, goed opgeleid en hadden gemiddelde of zelfs uitgesproken sociale vaardigheden. Meer dan de helft was getrouwd of had een vaste relatie.

De sociale acceptatie van prostitutie is toegenomen

In 2005 concludeerde een studie dat het aantal mannen dat voor seks betaalde in tien jaar tijd was verdubbeld. De auteurs schrijven de toename toe aan een "grotere sociale aanvaarding van seksueel contact met winstoogmerk", maar onze ervaring tijdens interviews is dat de meeste mannen zich schamen en schuldig voelen over het betalen voor seks. Een van hen vertelde me dat hij zich "teleurgesteld en eenzaam" voelde, dat hij het geldverspilling vond en dat hij zich schuldig voelde tegenover zijn vrouw. In feite ontdekten we dat het gedrag van de mannen vol tegenstrijdigheden zat. Hoewel zij hun ervaring "onbevredigend, leeg en verschrikkelijk" vonden, bleven zij prostituees bezoeken.

Ik heb 12 mannen persoonlijk ondervraagd. Een van hen vertelde me over zijn jeugd, toen hij in de steek gelaten en mishandeld werd. Hij wijt dit aan het feit dat hij vandaag niet in staat is hechte relaties aan te gaan, vooral met vrouwen. Alex geeft toe dat hij zich leeg voelt na seks met prostituees, maar geen idee heeft hoe hij "op de gewone manier" vrouwen kan ontmoeten. Als ik hem vraag wat hij vindt van de vrouwen die hij voor seks betaalt, zegt hij me dat hij enerzijds gekend en aardig gevonden wil worden, maar dat hij zich er anderzijds van bewust is dat deze ontmoetingen niet te vergelijken zijn met een echte relatie. "Ik verwacht van een ideale prostituee dat ze zich niet zo gedraagt," zegt hij. "Ik wil dat ze niets commercieels of mechanisch doet en doet alsof ze mijn vriendin is of een afspraakje. Ik wil dat een derde persoon denkt dat we geliefden zijn."

Onsmakelijk, vrouwenhatend en gezagsgetrouw.

Ik heb medelijden met Alex. Niemand heeft hem geleerd hoe hij met een ander mens moet omgaan en hij is op zoek naar iets dat seks te koop hem nooit zal geven. Maar er waren ook kandidaten wier gedrag me verbaasde. Darren, bijvoorbeeld, was jong, knap en intelligent. Ik vroeg hem hoe vaak de vrouwen die hij betaalde seks met hem hadden. "Ik wil niet dat ze ervan genieten," legde hij uit. "Ik betaal en het is haar taak om mij te behagen. Als zij ervan genoot, zou ik me verraden voelen." Hij wilde weten of zij prostituees anders vond dan andere vrouwen. "Het feit dat zij bereid zijn dit werk te doen dat anderen niet bereid zouden zijn te doen, zelfs als zij blut waren, betekent toch dat er iets in hen is dat het mogelijk maakt zoiets te doen zonder zich walgelijk te voelen". Hij leek vol gegiste en zeer geladen vrouwenhaat.

Op de vraag wat tot het einde van de prostitutie zou kunnen leiden, lachte een deelnemer: "Dood alle meisjes". Paulus zei dat "alle mensen moeten worden opgesloten". De meesten zeiden echter dat een wetswijziging hen gemakkelijk zou tegenhouden. Boetes, openbare aanplakbiljetten, waarschuwingen aan de baas, gerechtelijke bevelen of het risico van een strafblad zouden de meeste mannen ervan weerhouden te betalen voor seks.

Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
GGTOStichting Calamiteiteitenfonds
homeenvelopemagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
afb2af088d83b5f4826a3ef22c19226c