Peuters: De leeftijd van de verbeeldingPeuters: De leeftijd van de verbeelding

Peuters zijn de beste. Ze zijn creatief, pittig en vol leven. Je weet nooit wat je kunt verwachten als je bij ze in de buurt bent. Het ene moment rennen ze rondjes met een grote glimlach op hun gezicht, en het volgende moment huilen ze omdat iemand te lang te dicht bij ze stond! Peuters hebben nog niet alle regels geleerd die de maatschappij heeft opgesteld, dus ze zullen buiten spelen tot het donker is of door sproeiers rennen zelfs als het regent - maar dit zijn dingen waar we van houden bij peuters!

Wat zijn de voordelen van het stimuleren van verbeelding bij peuters

Peuters bevinden zich in een fase waarin ze hun verbeelding beginnen te ontwikkelen. Pasgeborenen en peuters leren door te doen, niet door alleen maar te kijken of te luisteren. Daarom is een rollenspel met je kleintje zo'n opwindende manier om de "magie van het spelen" te laten ontbranden! Het helpt hen ook zelfvertrouwen op te bouwen en te ontdekken welke vaardigheden ze het leukst vinden. De voordelen voor jou als ouder zijn onder andere: het stimuleren van interactieve sociale tijd; het stimuleren van creativiteit; leren hoe leuk samen spelen kan zijn; het verbeteren van de ontwikkeling van motorische vaardigheden; het gemakkelijk (en oh, zo schattig) maken van verhalen over wat je kind bezighoudt! Er is geen goed of fout antwoord - de sleutel is om kinderen de ruimte te geven om te experimenteren en te ontdekken door middel van doen alsof.

Waarom is het belangrijk om fantasierijk spel bij kinderen aan te moedigen

Peuters zijn berucht om hun korte aandachtsspanne. Ze willen alles aanraken, ze blijven niet graag lang op één plaats en ze stellen voortdurend vragen over werkelijk alles onder de zon! Het is heel leuk om baby's te zien opgroeien, maar het kan frustrerend zijn als je probeert iets in huis gedaan te krijgen of eten te maken enz., vooral als je peuter voortdurend in de problemen komt omdat hij gewoon zijn omgeving wil verkennen. Dit betekent echter niet dat peuters geen eigen verbeelding hebben! In feite is wat veel ouders als 'vervelend' gedrag beschouwen, eigenlijk gezonde speeltijd voor kinderen vanaf 18 maanden oud. De peutertijd is een tijd waarin kinderen beginnen met het verkennen van verschillende scenario's door fantasierijk spel met behulp van voorwerpen uit hun omgeving.

Hoe kunnen ouders hun peuter helpen vaker hun fantasie te gebruiken

Peuters zitten vol fantasie, maar pas als ouders zelf creatief worden, kunnen hun kinderen die van hen ook echt gaan gebruiken. Hier zijn wat ideeën over hoe je je peuter kunt aanmoedigen om nog fantasierijker te zijn.

Ouders hebben er altijd van genoten om speels met hun kinderen om te gaan en dit is vooral het geval op de leeftijd van twee of drie jaar, wanneer ze nog steeds leren over de wereld om hen heen, maar soms is het ook een tijd voor peuters om alleen al spelend te leren. Bouwblokken helpen bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van creativiteit en stimuleren de motorische ontwikkeling, dus er is geen reden waarom beide dingen niet tegelijkertijd kunnen gebeuren! Je kunt om de beurt samen torens stapelen of misschien voertuigen in verschillende vormen zetten met auto's naast vrachtwagens.

Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
GGTOStichting Calamiteiteitenfonds
homeenvelopemagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
01762b30c5db966a16842990e7925cb4