· Ontmoeting met iemand van een joodse gemeenschap en een christelijke pater in de joodse wijk · Ontdek de "Vivre ensemble" in marrakesh en Rabat · Bezoek de Hassan II Moskee in Casablanca en luister naar de uitleg over het islamitische gebed · Bezoek aan een Argania vrouwen corporatie · Ontmoeting met 1 van de 8 berber families en ontdek de oorsprong van de Berbers · Bezoek de koningssteden van Marokko
12-daagse voorbeeld groepsreis Marokko
Een verkenning van de geschiedenis en de actualiteit
Samenleven in Vrede?! Marokko is één van de weinige landen in het Midden-Oosten die aan de Arabische lente een vreedzame vorm heeft weten te geven. Daardoor is Marokko waarschijnlijk het enige Arabische land waarin nog een joodse gemeenschap van enige omvang leeft, die tegenwoordig ongeveer 3000 personen telt. De overheid benadrukt godsdienstvrijheid en openheid, en de lange geschiedenis van de joodse gemeenschap in Marokko. Het ideaal van vreedzaam samenleven wordt vaak in verband gebracht met de erfenis van het vreedzaam samenleven zoals die in Andalusië zou hebben bestaan.
Joodse gemeenschap Naast de minstens twee millennia oude geschiedenis van joodse gemeenschap kent Marokko sinds enkele jaren een toenemende immigratie van christenen uit Sub-Sahara Afrika. Maar ook Christenen leefden al sinds de Romeinse tijd in dit prachtige land. Tijdens deze reis onderzoeken we met name de geschiedenis van het samenleven van verschillende geloofsgemeenschappen, van officiële zijde en van de betrokkenen zelf.
De koningssteden Tijdens deze reis bezoeken we de koningssteden van Marokko: Fez, Rabat, Marrakesh en Meknes. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere ontmoetingen inbegrepen. We ontmoeten in de oude joodse wijk van Marrakesh iemand van een joodse gemeenschap, maar ook een christelijke pater. In Marrakesh en Rabat zijn ze bezig met “Vivre ensemble”, tussen de inwoners en de drie wereldreligies. Daarnaast brengen we in Casablanca een bezoek aan de Hassan II Moskee, waar we uitleg krijgen over het Islamitisch gebed. En tot slot bezoeken we in Argania een vrouwen corporatie, hier werken vrouwen samen om een eeuwen oude ambacht uit te voeren om zo zelfredzaam te zijn.
Oorsprong van de Berbers We ontmoeten 1 van de 8 berber families die nog wonen in een door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet Kasbah dorp. Dit is de oorsprong van de Berbers. Daarnaast drinken we met de berber familie Marrokkaanse thee. Ook gaan we naar het geboortedorp van uw gids, bezoeken daar een schooltje en het ouderlijke huis.
Tot slot zullen we de echte Marokkaanse keuken proeven. Fes staat bekend om de kip Bstilla, terwijl Marrakesh bekend staat om het Tangia stoofpotje, couscous en de Tajines. Essaouira is vooral bekend om zijn vis en in de Midden Atlas adviseren we een forel. Tijdens de groepsreis Marokko leren we meer over vreedzaam samenleven. Een unieke ervaring!
We vertrekken om 06.40 uur vanaf Amsterdam met Transavia, vlucht HV5753, naar Marrakesh. Aankomst in Marrakesh om 09.35 uur. Vandaag bezoeken we de Koningsstad Marrakesh, gelegen aan de voet van het Atlas gebergte. De stad is gesticht in 1062 tijdens de dynastie van de Almorabiten. Tijdens de dynastie van de Almohaden in de 12e eeuw werd Marrakesh hun hoofdstad. Zij heersten vanaf Andalusië over heel noordwestelijk Afrika (Maghreb) tot aan de rivier de Niger. We bezoeken de Medina, het islamitische deel van de stad, met de imposante stadmuren, de Bazaars en de Mellah (de recent gerenoveerde oude Joodse wijk) niet ver van het Koninklijk paleis. In de oude joodse wijk bezoeken we de prachtige Slat-al-Azama Synagoge en de oude joodse begraafplaats. Hier krijgen we uitleg over de joodse begrafenisrituelen. In 1912 werd Marokko een Franse Protectoraat, en bouwden de Fransen buiten de stadmuren de Ville Nouvelle, de wijken Hivernage en Gueliz. De naam Gueliz is een verbastering van L'Eglise, Katholieke kerk Eglise des Martres. Hier ontmoeten we een christelijke pater. In Gueliz ligt ook de Beth-el-Synagoge Henri Cadoch. We ontmoeten iemand van de joodse gemeenschap. We overnachten sfeervol in een Riad, gelegen in de Mellah de joodse wijk. De Riad is een oud familie huis wat omgetoverd is tot een hotel. Het avondeten is niet inbegrepen dus men eet op of om het Jamaah Fna plein. Zo beleven we Marrakesh als een echte local.
Het pittoreske vissersdorpje Essaouira gelegen in een prachtige natuurlijke baai doet Europees aan met haar bouwstijl en continue frisse harde wind. De Romeinse Koning Juba 2 van Volubilis begon rond de Christelijke jaartelling met purperverf productie op de purpereilanden voor de kust. De plaats kreeg de naam Mogador toen Portugezen hier een fort bouwden ter bescherming van hun schepen naar de koloniën. Het stadje was ook de laatste stop van de grote karavanen vanuit Timboektoe. Vele mensen werden hier als slaven verkocht en getransporteerd naar o.a. Brazilië. Pas in 1760 nam de huidige Alaouiten dynastie het stadje over en stichten Essaouira. De stad werd de belangrijkste haven met een grote joodse gemeenschap. Ook was er christelijke aanwezigheid van Europanen op hun missies naar de koloniën. Joden en Christenen leefden naast de islamitische berbers van deze regio. Het Katholieke kerkje Notre Dame is nog steeds in gebruik. In Essaouira klonk op vrijdag de oproep tot gebed, op zaterdag de hoorn en op zondag de kerkklokken. In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw kwamen vele hippies uit Europa en de VS naar Essaouira toe. Ze surften daar en sliepen op het strand. Vandaag is Essaouira het kitesurf en windsurf paradijs. In Essaouira bezoeken we een Argania vrouwen corporatie waar vrouwen samenwerken om een eeuwen oude ambacht uit te voeren om zelfredzaam te zijn. We overnachten opnieuw in onze traditionele Riad in Marrakesh.
Oorspronkelijk heette de stad onder Portugese overheersing Casablanca (Dar el Beida in het Arabisch). Het is de grootste haven van Noord Afrika en de economische hoofdstad van het land. De metropool kent z'n oorsprong als Anfa (een klein berber dorpje, waar nu de gelijknamige luxe wijk Anfa ligt). De duurste wijk van Afrika was trouwens ooit een onafhankelijk piratennest. De Fransen kozen deze stad met haar diepe natuurlijke haven uit als de economisch industriële stad van het land. Na 1920 kent deze stad dus pas haar enorme expansie met prachtige Art Deco bouwwerken, de Boulevard (corniche), kerkjes en kathedralen alsof het Frankrijk was. We bezoeken de L'Eglise Notre Dame de Lourdes met prachtig glas in lood. In 1943 vond de Conferentie van Casablanca plaats waar de landing in Normandië werd besproken door Churchill, Roosevelt en Eisenhouwer. Tijdens de 2e WO was Casablanca een toevluchtsoord voor Joden uit Europa. De huidige joodse gemeenschap in Marokko woont voornamelijk in Casablanca. Ze hebben er scholen, een synagoge en koosjere restaurants. We bezoeken de mooie Synagoge Beth-El. We bezoeken ook de imposante Hassan II Moskee, de 4e grootste ter wereld. Hier krijgen we uitgebreid uitleg over het Islamitisch gebed. We overnachten in Rabat.
Rabat, de huidige hoofdstad, gelegen aan de Atlantische Oceaan, met de rivier de Bouregreg als noordgrens en de satellietstad Sale aan de overkant. Samen vormen zij het Boedapest van Marokko. Sale heeft zijn naam te danken aan de door de Feniciërs bewoonde Sala Colonia z'n 200 jaar voor Christus. Joodse opgravingen zijn gevonden in Marokko uit die periode in Sala, Lixus en Volubilis. De Romeinen bewoonden later dit gebied. In 1150 bouwden de Almohaden de Kasbah (oude ommuurde stad) voor de expedities naar Andalusië. De Hassan toren dateert uit die tijd, samen met de Koutoubia moskee in Marrakech en het Giralda in Sevilla werden deze gebouwd tijdens de Almohaden dynastie. De Kasbah Oudaya werd later lange tijd een onafhankelijk piratennest. Na de Spaanse Reconquista in 1492 kwamen vele Andalusiërs, zowel Moslims als Joden, zich in de stad vestigen. De Fransen verhuisden tijdens het protectoraat de hoofdstad van Fes naar Rabat wat resulteerde in een prachtige binnenstad in Franse stijl, zoals de Kathedraal St. Pierre. Nu is Rabat het administratief centrum van het land. We rijden ten slotte het binnenland in. We overnachten in Fes.
We bezoeken de Romeinse stad Volubilis die mogelijk gebouwd werd op een eerder Cartagese stad. Hier haalden de Romeinen hun graan, wijn en olijfolie vandaan, maar ook wilde dieren zoals de leeuwen voor de gevechten in de arena's. Joodse, Griekse en Romeinse opgravingen zijn te bezichtigen in deze Romeinse stad die lang na de val van het romeinse rijk nog Romeins bleef tot de komst van de Arabische moslims uit het Midden-Oosten. Zij vestigden zich in Moulay Idriss, op een paar km van Volubilis.
In het jaar 789 stichtten zij de dynastie van de Idrissiden, één van de oudste koninkrijken ter wereld. Moulay Idriss is nu een Marokkaans heiligdom. Meknes heeft een rijke historie gedurende vele eeuwen. Onder de regering van Moulay Ismail werd Meknes voor een korte periode de hoofdstad van het rijk der Alawieten, van 1675 tot 1728. Moulay Ismail liet de hoofdstad volbouwen met prachtige bouwwerken, waaronder zijn mausoleum. De meerderheid van de inwoners van de stad Meknes en haar omgeving is van oorsprong Berbers. De stad is nog steeds omringd met stadswallen. Vanwege haar schoonheid wordt de stad ook wel het Versailles van Marokko genoemd. Door UNESCO werd de stad in 1996 tot werelderfgoed verklaard. In Meknes is de Eglise Notre Dames des Oliviers bekend. We overnachten in Fes.
Fes is het intellectueel hart van het land, het kenniscentrum van een groot deel van de islamitische wereld. Fes herbergt de verfijnde Marokkaanse cultuur en traditie in haar architectuur, bouwstijl, keuken, kledingstijl en gewoonten. Fes is ook het centrum van het soefisme, een mystieke stroming in de Islam. De stad kent vele monumenten zoals Madarsas (scholen), Fonteinen en Karavanserais. De joodse wijk (de Mellah) is groot met prachtig gerestaureerde synagogen zoals de Abi Danane. De 3 koninklijke paleizen zijn imposant en het centrum van de ruim 9000 straatjes en steegjes is het enige autovrije centrum ter wereld. De Medina is één van de grootste ter wereld. Oude ambachten zoals leerlooien, pottenbakken en weven bestaan hier nog zoals eeuwen geleden. We wanen ons in Fes in andere tijden. Hoewel Fes streng islamitisch religieus is, is de Franse ‘ville nouvelle’ imposant groot gebouwd. Dit geeft de stad een enorme diversiteit. Fes is nu nog steeds het centrum van de Marokkaanse islamitische Arabische cultuur. We overnachten in Fes.
Het Atlasgebergte is verdeeld in drie gedeelten die samen met het Rifgebergte vormen. Dit berggebied is in het Noorden een natuurlijke barrière tussen de vruchtbare vlakten in het westen en de droge Sahara in het zuiden en westen. De Midden Atlas heeft de grootste Cederbossen ter wereld en heeft de waterreserves van het land. In de winter sneeuwt het hier en heeft het gebied een Alpinistisch uiterlijk. We bezoeken het stadje Ifrane, le Petit Suisse du Maroc, genoemd. Hier ontspringen vele rivieren tussen de bossen vol wilde zwijnen, vogels en de Barbarijse makaak (een apensoort). In de Atlas is een bijzonder klooster gevestigd Notre Dame Atlas wat we bezoeken. We treden daarmee in de voetsporen van de Trappist en Zaligverklaarde Charles de Foucauld, die Noord Afrika verkoos als zijn plek. De Trappisten van het Klooster van Tabbarine in Algerije zijn verdwenen maar in de Marokkaanse Atlas leven ze nog veilig voort. We overnachten in Midelt.
We staan vroeg op om de zonsopkomst te ervaren, een bijna spirituele ervaring. De Sahara staat in het Arabisch voor Sah-Ra. Sah betekenend 'de Waarheid', Ra staat voor wijzend 'daar', Sah-Ra, daar waar de Waarheid is. De Mekkaanse Arabieren hadden de gewoonte hun kinderen mee te sturen met bedoeïenen naar de Sahara, om ze zo gezond en natuurlijk (back to basics) op te voeden, maar vooral om spiritueel tot rust te komen. Alle Profeten en Boodschappers uit het monotheïsme hebben ooit de Sahara (woestijn), aangedaan, vaak als herder. Ook wij gebruiken de Sahara voor rust en bezinning. In de Midden Atlas ontspringt een rivier de Ziz, we volgen deze rivier die andere kant op stroomt naar een andere oceaan. De oceaan van zand die we bezoeken heet Merzouga, en onderweg komen we in de Wadi Ziz (een palmoase strook van honderden kilometers dwars door de Sahara). Hier is water en waar water is, is leven. God zegt in de Koran; 'Uit water haalden wij al het leven'. Aangekomen in de zandduinen waar de Wadi Ziz in verdwijnt, gaan we per kameel verder op zoek naar de waarheid. Tijd voor meditatie en overdenking. We overnachten in een tentenkamp.
De Marokkaanse Sahara is bijzonder en uniek door het Atlasg gebergte wat zorgt voor sneeuw en regenval in het westen, waardoor prachtige kloven zijn ontstaan en oases met palmen. Ook kom je hier diverse gemeenschappen tegen zoals de Berbers, de Touaregs, de Haratin (afstammelingen uit donker Afrika) en de Sharfa (afstammelingen uit Arabië) maar ook een Berber Joodse gemeenschap. Deze laatste is jammer genoeg helemaal verdwenen uit Zuid Marokko. Hun sporen zijn overal nog te vinden op begraafplaatsen, synagoge en mellahs in de dorpjes. Zo is er o.a. het graf van AbouHatsera in Erfoud. Deze joodse gemeenschap woont nu in Israël, Amerika, Frankrijk en Canada. Ze hebben allen de Marokkaanse nationaliteit nog en hun bezittingen in Marokko blijven eeuwig hun eigendom. We ontdekken de oases en irrigatiesystemen van de rondtrekkende bedoeïenen met hun geiten en kamelen en bezoeken een berber dorpje. Onderweg brengen we een bezoek aan het dorp Ait el Fersi, waar uw gids M’Barek Oubahssou is geboren. We bezoeken het dorp, het schooltje en de oude Kasbah. Indien mogelijk lunchen we in zijn ouderlijk huis. (niet inbegrepen). We overnachten in een kasbah in Tinghir.
De lemen Kasbah's uit het Zuiden van Marokko zijn uniek in hun bouwstijl, alleen in Yemen is dezelfde stijl te vinden. De Kasbahs zijn van leem en vormen een burcht met 4 torens, anders dan de eerder bezochte stadskasbahs, die zwaarder beveiligde stadsdelen zijn. De route door de Toudga Vallei, de Dades Vallei naar de Draa vallei is indrukwekkend. Her en der komen we een Joodse beschermheilige tegen die vaak ook door Islamitische Berbers vereerd werden. Dit deel van Marokko door de Fransen als Maroc Inutile, het onbruikbare Marokko, genoemd, was te groot, te ver en te onveilig door de rivaliserende opstandige onafhankelijke Berber stammen, o.a. de Ait Atta waren bekend en berucht. Ook de sultans van alle dynastieën hadden op dit gebied maar weinig invloed. Het gebied strekte zich vanaf het Atlasgebergte uit tot Timboektoe en Goa in Mali, Tindouf en Taouat in Algerije maar ook gingen er karavanen naar Egypte en de Soedan.
Na de stichting van de staat Israël verdwenen alle Berber Joden uit Zuid Marokko en ten slotte heeft klimaatverandering de laatste economische klap uitgedeeld. In Ouarzazate bezoeken we de prachtige Kasbah's Taourirt en de Ksar ait ben Haddou. Nu is deze regio bekend om de filmindustrie en grootste zonnepanelen centrale ter wereld. In Ait ben Haddou bezoeken we 1 van de 8 berber familie die nog wonen in de door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezette Kasbah dorp. We drinken thee bij een lokale familie. We overnachten in Ait ben Haddou wat aandoet als een lemen dorpje uit de oudheid.
We verlaten de Sahara en rijden terug over de hoogste pas van het land de Tizi N Tichka. Met haar hoogste berg Jbel Toubkal ruim 4100 meter hoog is dit de hoogste berg van Noord Afrika. Ooit was er overvloedige eeuwige sneeuw. De oostkant is dor en droog terwijl de westkant bebost en groen is. De Atlas kent een skioord met 2 skiliften, dat sinds 1950 door de Fransen is aangelegd op 80 km van Marrakesh af. Deze mooie tocht over het dak van Marokko is de afsluiting van een bijzondere reis in dit land waar Joden, Christenen en Moslims eeuwen naast en met elkaar leefden, vaak in vrede!
Aan het begin van de avond vliegen we van Marrakesh naar Amsterdam. Vanaf Marrakesh vliegen we met Transavia om 19.00 uur, vlucht HV5754, naar Amsterdam. Aankomst in Amsterdam om 23.45 uur.
Vluchtduur: Amsterdam - Marrakesh; ca. 3.55 uur Marrakesh- Amsterdam; ca. 3.45 uur
Vluchten: HV5753 Vertrek uit Amsterdam om 06:40 uur – Aankomst in Marrakesh om 09:35 uur HV5754 Vertrek uit Marrakesh om 19:40 uur – Aankomst in Amsterdam om 00:25 uur (10-10-2020)
LET OP: bovenstaande gegevens zijn onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid.
Bij deze voorbeeld groepsreis zijn de volgende items wel en niet inbegrepen in de richtprijs. Wij stellen altijd in overleg met u een groepsreis samen. Wij kunnen de reis dan ook geheel aan uw wensen aanpassen. Dit is slechts een voorbeeldprogramma, om u een idee te geven van de mogelijkheden.
Inbegrepen in de reissom: · Vlucht: Amsterdam - Marrakesh - Amsterdam per Transavia · Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag € 41,- p.p. * · 10 overnachtingen in genoemde accommodaties of gelijkwaardig · Maaltijden: 10 x ontbijt en 8 x diner · Vervoer per airconditioned mini touringcar · Nederlands sprekende gids: M’Barek Oubahssou · Informatiebijeenkomst voorafgaande aan de reis · Alle entreegelden conform het programma
* Wordt op uiterlijk de 21ste dag voor vertrek verrekend tegen de dan geldende kosten.
Niet inbegrepen in de reissom: · Eventuele extra brandstoftoeslagen · Niet genoemde maaltijden en drankjes tijdens de maaltijden · Fooiengeld ca. € 65,- p.p. (Fooi aan gids, chauffeur, hotels) · Persoonlijke uitgaven · Reis- en annuleringsverzekering · Bijdrage GGTO € 15,- per boeking · Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Bedankt voor uw interesse in de voorbeeld groepsreis: "Marokko" van Makor Reizen. Wanneer u een eigen groepsreis wilt samenstellen, kunt u onderstaande gegevens invullen. Eén van onze reisspecialisten zal binnen twee werkdagen contact met u opnemen om uw reiswensen door te nemen.