Pelgrimsroute, Spanje

8 -DAAGSE GROEPSREIS

Algemene informatie
Programma
Vluchtgegevens
Inclusief
Data & prijzen
Boek deze reis

Hoogtepunten pelgrimsroute:

·  Diverse pelgrimswandelingen
·  Bezoek aan de kathedraal van Burgos
·  Bijwonen van de Heilig mis van de pelgrims
·  Bijwonen van een Botafumeiro offer
·  Traditionele "Maragato" lunch in Astorga


8-daagse groepsreis pelgrimsroute, Spanje
Van Bilbao naar Santiago de Compostela

De pelgrimstocht Santiago de Compostela in Galicië, Noord-Spanje, verwelkomt al eeuwenlang pelgrims. De pelgrimstocht Santiago de Compostela gaat naar het vermeende graf van de apostel Sint Jacobus, bekend onder de naam Santiago. Sint Jacobus predikte in Spanje voordat hij in 44 na Chr. terugkeerde naar Judea. Volgens de overlevering is zijn lichaam na zijn overlijden teruggebracht naar Spanje waar het tot 844 verborgen is gebleven.

De originele middeleeuwse bedevaart is echter de Camino Francés. Dit is de voortzetting van meerdere pelgrimsroutes die komen vanuit Frankrijk. De route loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jacobus. Vanaf de Frans-Spaanse grens bij Saint-Jean-Pied-de-Port is het tot aan Santiago ongeveer 825 km. Wie de originele bedevaart route wilt lopen moet over een goede conditie beschikken. Wie zo’n 25 tot 30 kilometer per dag loopt moet echter rekening houden een maand onderweg te zijn.

Kathedraal van Santiago de Compostella
De kathedraal van Santiago de Compostella is al sinds de bouw het doelwit van bijna alle christelijke bedevaarten. Hier hebben we een eerste kennismaking met de St. Jacobsroute. Of terwijl de pelgrimsroute. In de kathedraal van Santiago de Compostella zelf zullen wij deelnemen aan de ‘Heilig Mis van de Pelgrims’. Vervolgens zullen we aan het einde van de mis een Botafumeiro offer bijwonen. Dit is een ceremonie waarbij ze een wierookvat door de kathedraal slingeren. Dit wordt gedaan door 8 monniken gekleed in rode pij. Een zeer indrukwekkend gezicht.

Pelgrimstocht Santiago de Compostela
Ongeacht vanuit welk motief men reist, de bedevaart maakt vrijwel altijd een diepe indruk op reizigers. In deze 8-daagse reis starten we in de Baskische hoofdstad Bilbao en zullen we een groot gedeelte van de originele bedevaart volgen. Het merendeel van de kilometers leggen wij echter af per comfortabele touringcar. Toch zullen wij ook zeker in de voetsporen treden van de duizenden Pelgrims die ons jaarlijks zijn voor gegaan. We beperken ons echter tot een 3-tal wandelingen. Deze wandelingen zijn ieder ongeveer 7 kilometer.

Al met al is deze pelgrimsreis uniek.
Vlieg / busreis
· Reissom: € 1.895,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-04-2019 en 02-09-2019
Kaart Santiago de Compostella

Van dag-tot-dag programma

O= ontbijt, L= lunch, D= diner

Dag 1

Amsterdam – Bilbao (d)
We vertrekken om 07:00 uur vanaf Amsterdam met Lufthansa vlucht LH2311 naar München. Aankomst München om 08:20 uur. We vliegen met vlucht LH1892 naar Bilbao. Aankomst in Bilbao om 13:50 uur uur. Na aankomst op de luchthaven staat er een vertegenwoordiger van Makor Reizen klaar om ons op te vangen. Bilbao Airport ligt ten noorden van Bilbao, de grootste stad van Baskenland. Bilbao Airport is ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava en heeft de vorm van een duif.

We zullen Bilbao onder leiding van een Engelstalige gids verkennen. We maken een schilderachtige toer waarbij we o.a. de nieuwe buitenwijken, de historische oude stad en de Seven Streets zullen zien. We brengen een bezoek aan de Santiago-kerk, tegenwoordig een kathedraal en maken een eerste kennismaking met de St. Jacobsroute.

De St. Jacobsroute, ook wel de pelgrimsroute naar Santiago de Compostelle, is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella. Jakobus de Meerdere was een apostel van Jezus Christus en werd volgens Handelingen 12:2 door Herodes Agrippa met het zwaard gedood. Na deze indrukwekkende toer rijden we naar de stad Logroño. Diner en overnachting in Hotel FG Logroño in Logroño.

Dag 2 - Pelgrimswandeling van Ermita de Valdefuentes naar San Juan de Ortega

Logroño - Nájera - Burgos (o)
Na het ontbijt maken we een wandeling naar het oude gedeelte van Logroño, de hoofdstad van La Rioja. Hier zullen wij in de voetsporen treden de bedevaartgangers. Vervolgens wandelen we langs de Oude Route met de laatgotische kerk van Santiago, de Fontein van de Pelgrims en de Shelter, de con-kathedraal en de kerk van St. Bartholomew. Hierna zetten we onze wandeling voort langs het Pad van Sint Jacobus. Deze wandeling begint bij Ermita de Valdefuentes en eindigt in San Juan de Ortega (6,4 km). 

‘s Middags brengt de bus ons naar Navarette. Hier wandelen we over de Calle Mayor (hoofdstraat) langs huizen en paleizen die ons naar de Romaanse poort van de begraafplaats leiden. Hier treden wij in de voetsporen van de bedevaartgangers. Vervolgens rijden we naar Nájera. Dit is de voormalige locatie van de koningen van Navarra. Een aantal van hen liggen in het klooster van Santa Maria la Real begraven. We zien het klooster van buitenaf. Hierna rijden we met de bus naar Santo Domingo de la Calzada, een bedevaartplaats. Hier zien we een prachtig hoofdplein, unieke stadsmuren, een bedevaart ziekenhuis en de beroemde Romaans-gotische kathedraal. We rijden door heuvelachtig landschap naar Burgos, waar we te midden van de natuur de romaanse kerk van San Juan de Ortega zullen zien. Deze kerk is een monument welke speciaal voor de pelgrim is gecreëerd. Overnachting in Hotel Rice Reyes Católicos of Hotel Siken Gran Teatro in Burgos.

Dag 3 - Bezoek aan de kathedraal van Burgos

Burgos (o,d)
‘s ochtends gaan we de stad Burgos verkennen. Rond het jaar 800 werd Burgos gesticht en werd het de hoofdstad van Castilië. In 1200 werd de eerste brug over Arlanzón gelegd, waardoor de pelgrim naar Santiago de Compostella kon wandelen. Bij de renaissancepoort van Santa Maria zien we de speciale verwijzing naar de historische figuur El Cid. El Cid was een Spaanse ridder en is na zijn dood uitgeroepen tot nationale held. Vervolgens bezoeken we de Kathedraal van Burgos waar El Cid en zijn vrouw Jimena rusten. Onder leiding van een Engelstalige gids zal ons alles vertelt worden over de geschiedenis van de kathedraal. Na deze rondleiding maken we een wandeling door de stad. We wandelen naar het Casa del Cordón, het hoofdplein, het consulaat en de promenade Paseo del Espolón. De promenade is een aangename wandelpromenade langs de rivier de Arlanzón en loopt van de Santa Maria burg naar de brug van San Pablo. De middag is ter vrije besteding. Overnachting in Hotel Rice Reyes Católicos of Hotel Siken Gran Teatro in Burgos.

Dag 4 - Pelgrimswandeling van Hontanas naar Castrojeriz

Burgos - Frómista - Carrión de los Condes - Sahagún - León (o)
We beginnen de ochtend met een wandeling langs het Pad van Sint-Jacobus in de Castiliaanse vlakte, waar we de smalle boog van Sint-Antón bij Castrojeriz tegenkomen. We wandelen van Hontanas naar Castrojeriz. (ca. 9 km). Na de wandeling rijden we door naar Frómista waar we de kerk van Sint-Maarten bezoeken. Het schilderachtige Frómista is een waar juweeltje van Romaanse architectuur. Vervolgens rijden we naar Carrión de los Condes, een dorpje met een belangrijk verleden. Hier staan twee prachtige romaanse façades in de kerken van Santiago en Santa Maria del Camino.

In Sahagún zien wij de kerk van San Tirso, een kerk gebouwd in Mudéjar-stijl bakstenen. Iets verderop, richting León, ligt de kloosterkerk Santa Miguel de la Escalada, ook wel bekend als Mozárabe. De kerk is gebouwd in 913 door een groep christelijke monniken uit Córdoba die de Moorse overheersing waren ontvlucht. De kerk is een typisch voorbeeld van mozarabische bouwstijl. We zien de kloosterkerk van buitenaf. Na deze stop rijden we door naar León. Overnachting in Hotel Real Colegiata de San Isidoro of Hotel Alfonso V in León.

Dag 5 - Pelgrimswandeling van El Acebo naar Molinaseca

León - Astorga - Rebanal del Camino - Cruz de Ferro - Molinaseca - Ponferrada (o,l)
León is één van de hoofdsteden van het middeleeuwse Spanje. Met haar romaanse kunstwerken op het gebied van schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur in San Isidoro is León een ware bezienswaardigheid die niet overgeslagen mag worden. Onder leiding van een Engelstalige gids bezoeken wij de Basilica de San Isidoro. Dit is één van de meest vooraanstaande romaanse gebouwen van Spanje. In de Panteón Real, behorend tot de Basilica de San Isidoro, liggen maar liefst 23 vorsten begraven. Het plafond is versierd met fresco’s die Bijbelse taferelen uitbeelden. Voordat we León verlaten staan we stil bij de prachtige façade van het voormalige bedevaart ziekenhuis van San Marcos, tegenwoordig een luxueuze Parador.

We verlaten León en rijden door naar Astorga, een andere stad van Romeinse oorsprong. Astorga heeft een prachtige Romeinse en middeleeuwse stadsmuur, een gotische kathedraal en een modern bisschoppelijk paleis welke is ontworpen door de beroemde architect Antonio Gaudí. In Astorga zullen wij genieten van een traditionele “Maragato” lunch. Na de lunch rijden we door naar Rabana del Camino, Cruz de Ferro en Molinaseca. Een rit met één van de meest authentieke en ongerepte delen van het Pad van Sint-Jacobus. Vanaf El Acebo bewandelen we het Pad van Sint-Jacobus (7,6 km). De wandeling eindigt in Molinaseca. Hierna rijden we naar Ponferrada, de laatste grotere plaats van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en tevens bekend om zijn beroemde kasteel van de Tempelridders. In de middeleeuwen was Ponferrade namelijk korte tijd het Spaanse hoofdkwartier van de Tempeliers. Overnachting in hotel Temple Ponferrada of Hotel Temple Ponferrada Plaza in Ponferrada.

Dag 6 - Pelgrimswandeling van Sarria naar Mouzós

Ponferrada - O Cebreiro - Sarria - Portomrían - Santiago (o,d)
Na het ontbijt verlaten wij Ponferrada en rijden we naar Villafranca. Dit is de oude hoofdstad van El Bierzo en biedt een belangrijke stedelijke omgeving waarin de Romaanse kerk van Santiago opvalt. Vanaf Villafranca begonnen pelgrims hun klim naar O Cebreiro, de toegangspoort tot Galicië. Galicië is één van de 17 autonome regio’s van Spanje en verrast met zijn bijzondere architectuur en de legende die zijn nederige kerk omringt. We volgen onze weg door het groene platteland van Galicië tot we aankomen bij de Miño-rivier in Portomarín. Hier zien we het romaanse kerkfort van Sint-Nicolaas van buitenaf, één van de belangrijkste romaanse gebouwen van Galicië. Ook vandaag maken we een wandeling langs het Pad van Sint-Jacobus. We wandelen van Sarria naar Mouzós (6,2 km). Vanaf hier rijden we door naar Santiago de Compostella. Diner en overnachting in Hotel Compostella of Hotel Gelmirezin Santiago de Compostella.

Dag 7 - Heilige mis van de pelgrims en het bijwonen van een Botafumeiro offer

Santiago de Compostella (o,d)
Vandaag zullen we Santiago de Compostella ontdekken. We maken een wandeling door de smalle straatjes van de historische wijk die ons leidt naar de kathedraal van Santiago. Hier krijgen wij een rondleiding van een Engelstalige gids. De kathedraal van Santiago is al sinds de bouw het doelwit van bijna alle christelijke bedevaarten. Om 12.00 uur zullen wij deelnemen aan de ‘Heilig Mis van de Pelgrims’ in de kathedraal van Santiago. Aan het einde van de mis zullen we een Botafumeiro offer bijwonen. Dit is een ceremonie waarbij ze een wierookvat, in het Spaans “Botafumeiro”, door de kathedraal slingeren. Dit wordt gedaan door 8 monniken gekleed in rode pij. Na deze indrukwekkende dienst lopen we door naar het monumentale Plaza del Obradoiro, welke is omringt door granieten kunstwerken. Na deze dag hebben we een speciaal afscheidsdiner. Overnachting in Hotel Compostella of Hotel Gelmirezin Santiago de Compostella.

Dag 8 

Santiago de Compostella (o)
Na het ontbijt hebben we een transfer naar de luchthaven van Santiago de Compostella. Vanuit Santiago de Compostella vliegen we om 14:00 uur met Lufthansa vlucht LH1111 naar Frankfurt. Aankomst Frankfurt om 16:25 uur. We vliegen met vlucht LH1002 om 17:20 uur naar Amsterdam. Aankomst in Amsterdam om 18:35 uur.

Helaas is dit het einde aan een onvergetelijke reis!
NB. Programma onder voorbehoud van wijzigingen. Accommodaties onder voorbehoud van beschikbaarheid.
Vlieg / busreis
· Reissom: € 1.895,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-04-2019 en 02-09-2019
Kaart Santiago de Compostella
Deze reis wordt uitgevoerd met Lufthansa.

Vluchtduur:
Amsterdam - München - Bilbao; ca. 7 uur
Santiago de Compostella - Frankfurt - Amsterdam; ca. 8 uur 

Vluchten:
15 april 2019   LH2311    Vertrek uit Amsterdam om 07:00 uur – Aankomst in München om 08:20 uur
15 april 2019   LH1892    Vertrek uit München om 11:40 uur – Aankomst in Bilbao om 13:50 uur
22 april 2019   LH1111    Vertrek uit Santiago de Compostela om 14:00 uur - Aankomst in Frankfurt om 16:25 uur
22 april 2019   LH1002    Vertrek uit Frankfurt om 21:00 uur - Aankomst in Amsterdam om 22:15 uur

2 september 2019   LH2311   Vertrek uit Amsterdam om 07:00 uur – Aankomst in München om 08:20 uur
2 september 2019   LH1892   Vertrek uit München om 11:40 uur – Aankomst in Bilbao om 13:50 uur
9 september 2019   LH1111   Vertrek uit Santiago de Compostela om 14:00 uur - Aankomst in Frankfurt 16:25 uur
9 september 2019   LH1002   Vertrek uit Frankfurt om 21:00 uur - Aankomst in Amsterdam om 22:15 uur


LET OP: bovenstaande gegevens zijn onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid. 
Vlieg / busreis
· Reissom: € 1.895,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-04-2019 en 02-09-2019
Kaart Santiago de Compostella
Inbegrepen in de reissom:
·  Vlucht: Amsterdam - Bilbao en Santiago de Compostella – Amsterdam per Lufthansa
·  Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag € 160,- per 12-09-2018 *
·  Toeristenbelasting
· 7 overnachtingen in genoemde accommodaties of gelijkwaardig
· Maaltijden: 7x ontbijt, 1x lunch en 4x diner
·  Vervoer per moderne airconditioned touringcar
·  Engels sprekende gids op dag 1, dag 3, dag 5 en dag 7
·  Nederlands sprekende reisbegeleider: Jaap van der Vinne
·  Donatie kathedraal van Santiago de Compostella (€450,- per groep)
·  Informatiebijeenkomst voorafgaand aan de reis
·  Alle genoemde entreegelden

* Wordt op uiterlijk de 21ste dag voor vertrek verrekend tegen de dan geldende kosten.


Niet inbegrepen in de reissom:
·  Eventuele extra brandstoftoeslagen
·  Niet genoemde maaltijden en drankjes tijdens de maaltijden
·  Fooiengeld ca. € 50 p.p. (Fooi aan gids, chauffeur, hotels)
·  Persoonlijke uitgaven
·  Reis- en annuleringsverzekering
·  Bijdrage GGTO € 15,- per boeking
·  Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Vlieg / busreis
· Reissom: € 1.895,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-04-2019 en 02-09-2019
Kaart Santiago de Compostella
Hieronder vind u een overzicht van de reisdata, prijzen, reisperiode en het reisnummer van de rondreis "Pelgrimsroute, Spanje" - 8 dagen. 

Reisperiode: 15.04.2019 t/m 22.04.2019
Reisnummer: SPA1504 

Reisperiode: 02.09.2019 t/m 09.09.2019
Reisnummer: SPA0209

De reissom bij 14–18 deelnemers                                                                               € 1.895,- per persoon
De toeslag voor een tweepersoonskamer voor alleen gebruik bedraagt             € 265,- *

Minimum aantal deelnemers: 14     Maximum aantal deelnemers: 18

* Er zijn maximaal 4 tweepersoonskamers voor alleengebruik beschikbaar. Meer tweepersoonskamers voor alleengebruik zijn op aanvraag.
Vlieg / busreis
· Reissom: € 1.895,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-04-2019 en 02-09-2019
Kaart Santiago de Compostella

Aanmeldingsformulier

Bedankt voor uw interesse in de groepsreis: "Pelgrimsroute, Spanje" van Makor Reizen. Wanneer u zich aan wilt melden voor deze reis, kunt u onderstaande gegevens invullen. Eén van onze reisspecialisten zal binnen twee werkdagen contact met u opnemen om uw reiswensen door te nemen.
* Verplichte velden

Aanhef*:                 Dhr.Mevr.

Voorletters*:             

Achternaam*:           

Adres*:                        Nummer*:      

Postcode*:                  Woonplaats*:

Telefoonnummer*:  

E-mail adres*:           

Geboortedatum*:    

Vlieg / busreis
· Reissom: € 1.895,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-04-2019 en 02-09-2019
Kaart Santiago de Compostella
 • Pelgrimsroute
  Symbool Pelgrimsroute
  Santiago de Compostela, Kathedraal de Santiago
  Puente la reina
 • Wandelaars Pelgrimsroute
  Lugo
  Pelgrimsroute Bilbao - Santiago de Compostella
  Pelgrimsroute Bilbao - Santiago de Compostella

Anderen bekeken ook

Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
GGTOStichting Calamiteiteitenfonds
planebushomeenvelopefile-emptymagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram