Zuid-Afrika

20 -DAAGSE GROEPSREIS

Algemene informatie
Programma
Vluchtgegevens
Inclusief
Data & prijzen
Boek deze reis

Hoogtepunten Zuid Afrika groepsreis:

·  Ontmoetingen met de lokale bewoners van verschillende bevolkingsgroepen
·  Bezoek aan de kunstenaarswijk Maboneng Precinct
·  Rotstekeningen van de San Bosjesmannen
·  Op safari door het Krugerpark
·  Bezoek aan een traditioneel Swazi dorp
·  Lunch in de 'Community Gardens'
·  Kennismaking met de Basotho cultuur


20-daagse Zuid Afrika groepsreis
Een kennismaking met de culturen van Zuid Afrika

Tijdens deze bijzondere groepsreis, maken we kennis met de verschillende culturen van Zuid-Afrika. Als eerste gaan we naar de Township Soweto, het centrum van de anti-apartheidsbeweging, waar we de lokale bewoners ontmoeten. Hier zullen we lunchen in een typisch township restaurantje en daarnaast krijgen we drinken uit gerecyclede melkpakken. In de kunstenaarswijk Maboneng zien we muurschilderingen en straatkunst gemaakt door lokale kunstenaars.

Een traditioneel Swazi dorp,  de Basotho cultuur en de San Bosjesmannen
In Swaziland ontmoeten we ambachtslieden en zien we hun magische kunst van glasblazen. Daarnaast bezoeken we Swazi Cultural Village, een traditioneel Swazi dorp, waar we het dagelijkse leven van de Swazi’s zien. Het dorp wordt ook wel Ligugu Lemaswati genoemd: “De trots van de Swazi mensen”. In een Zulu dorp ontmoeten we de Songoma, oftewel een herbalist en spirituele genezer. We leren hier alles over de riten en gebruiken van de Zoeloes. Een bijzondere ervaring dus! Tevens bezoeken we de kleuter- en middelbare school, evenals een Afrikaanse kerk en de lokale shebeens (tavernes). In Lesotho maken we kennis met de Basotho cultuur en daarnaast lunchen we in de “Community Gardens”. Hier werkt men aan het vergroten van de voedselzekerheden door zelf voedsel te verbouwen. We rijden een prachtige route door de Lepaqoa vallei en in de Liphofung grotten zien we Rotstekeningen van de San Bosjesmannen.

De Gumboot dans
Indien mogelijk maken we een zogeheten “Gumboot dans" mee. De Gumboot dans is een dans van de mijnwerkers in Zuid-Afrika en is ontstaan tijdens de apartheid. De dansers dragen rubberen laarzen, de zogenaamde “gumboots”. Tijdens de apartheid mochten de mijnwerkers niet met elkaar praten dus communiceerden ze met elkaar via de Gumboot dans. Door met de laarzen te stampen of te tikken creëerden ze hun eigen taal of morsecode. Ook hebben we een ontmoeting met een Ngaka, een traditionele genezer. Hij maakt van diverse kruiden natuurlijke medicijnen gemaakt.

Panoramaroute
We zullen ook de Panoramaroute volgen, het Nelson Mandela Capture bezoeken en een boottocht maken over het St. Lucia Meer.  Uiteraard gaan we ook op safari gaan in het Hluhluwe – Imfolozi Game Reserve en in het Krugerpark. De schitterende Drakensbergen zullen niet overgeslagen worden!
Vlieg / busreis
· Reissom:  € 5.695,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-09-2019
Kaart Zuid-Afrika

Van dag-tot-dag programma

O= ontbijt, L= lunch, D= diner

Dag 1

Amsterdam – Johannesburg - Muldersdrift
Vanaf Schiphol vliegen met KLM rechtstreeks naar Johannesburg. Vertrek met vlucht KL591 om 10:15 uur uit Amsterdam. Aankomst in Johannesburg om 22:05 uur. Na aankomst op de luchthaven van Johannesburg worden we opgewacht door onze gids en chauffeur en hebben we een transfer naar ons hotel. Bij aankomst krijgen we een lichte snack en een welkomstdrankje. Overnachting in Misty Hills Country Hotel.

Dag 2 - Wandel- en fietstocht door de Township Soweto

Muldersdrift – Soweto (o,l,d)
Na het ontbijt gaan we naar de Township Soweto, het culturele en artistieke centrum van Johannesburg. Daarnaast is Soweto de beroemdste sloppenwijk van Zuid-Afrika en is het de thuisbasis van ruim een miljoen zwarte Afrikanen. Het was het centrum van de anti-apartheidsbeweging en kende veel beroemde inwoners, zoals Nelson Mandela. Eén van de belangrijkste straten in Soweto is Vilakazi Street, hier woonden Nelson Mandela en Desmond Tutu. Zij woonden bij elkaar in de straat en vormden een belangrijke schakel in de strijd tegen de apartheid.

Met gids maken we een wandeltocht door Soweto waar we onder andere het huis van Nelson Mandela en Desmond Tutu zien. We ontmoeten de lokale bewoners van deze township. De bewoners zijn zeer gastvrij en het is een echte ‘eyeopener’ om met deze mensen te praten en hun verhaal te horen. Iedereen heeft er zijn eigen bijzondere verhaal. Hierna maken we een fietstocht langs de provisorische hutjes met daken van golfplaten. We zien hoe de mensen hier wonen en leven.

We lunchen in een typisch Afrikaans restaurant in Soweto. Na de lunch bezoeken we het Apartheid Museum. Dit is misschien wel het meest interessante en aangrijpende museum in heel Zuid-Afrika. Dat begint al bij binnenkomst. Op het ticket staat ‘blankie’ of ‘nie blankie’ en iedere groep heeft zijn eigen ingang. Het museum is een expositie van historie, filmmakers, architecten en curators die geen blad voor de mond namen. Zo hangen er in het museum 121 stroppen aan het plafond die geëxecuteerde politieke gevangenen representeren. Het museum heeft de tentoonstelling op chronologische volgorde opgesteld en eindigt, logischerwijs, in 1994. Het jaar van de eerste algemene democratische verkiezingen waaraan alle bevolkingsgroepen mochten deelnemen. Na dit indrukwekkende en misschien wel emotionele bezoek keren we terug naar het hotel. Diner in Carnivoor restaurant. Overnachting in Misty Hills Country Hotel.

Dag 3 - De kunstenaarswijk Maboneng Precinct

Muldersdrift – Maboneng - Hazyview (o,d)
Vandaag gaan we naar Maboneng, dat is Sotho voor “Plaats van het licht”. Na de afschaffing van de Apartheid was er veel criminaliteit in de binnenstad en huizen en flats verwaarloosden snel. In 2008 kocht ontwikkelaar Jonathan Liebmann een aantal pakhuizen en samen met architect Enrico Daffonchio knapten ze deze op. Voor kunstenaars is Maboneng het culturele centrum van creatieve energie. Nog steeds heeft deze wijk een ruig, historisch uiterlijk maar wordt nu opgesierd met koffiebars, kleurrijke muurschilderingen, straatkunst en galeries. Tot op heden worden oude verwaarloosde panden nog steeds opgekocht en opgeknapt. Dit gebeurd echter op één belangrijke voorwaarde: de bewoners van het pand mogen er niet worden uitgezet. Lokale inwoners verwelkomen dit soort projecten dan ook met open armen. We maken met onze gids een wandeling door Maboneng. De gids zal ons alles vertellen over deze culturele historische wijk.

Overnachting in Explorers Lions Rock Rapids Tented Camp. Geniet van een diner in de Afrikaanse “Boma”. Deze accommodatie ligt aan de oevers van de Sabie rivier. Het heeft 21 luxe tenten die allen beschikken over een en-suite badkamer, elektrische dekens, thee- en koffiefaciliteiten, een minisafe, ventilator en een overdekt terras met uitzicht op de Sabie rivier.

Dag 4 - Panoramaroute met de Blyde River Canyon, de Drie Rondavels, Bourke’s Luck Potholes en God’s Window

Hazyview - Panoramaroute (o,d)
De bekende Panoramaroute staat vandaag op het programma. Een prachtige route boordevol onvergetelijke vergezichten. We bezoeken de Drie Rondavels. Deze drie rotsen zijn één van de bekendste uitzichtzichtpunten van de Blyde River Canyon. Het is een gigantische kloof met een schitterend vergezicht over het 700 meter diepe ravijn. Hierna rijden we door naar Bourke’s Luck Potholes, een reeks cilindervormige uithollingen die door het snelstromende water uit de rotsen zijn gesleten. Om hier te komen wandelen we via een pad een paar honderd meter naar beneden. Waar de Blyde rivier en de Treur rivier elkaar kruisen zie we hoe de kolkende waterstromen vreemde gaten in de grond hebben uitgesleten. We steken de rivier over om bij een aantal watervalletjes en stroomversnellingen te komen. Bij God’s Window hebben we bij helder weer een eindeloos uitzicht over het laagveld met het Krugerpark. Vlak voordat we de R532 weer oprijden stoppen we bij The Pinacle, een lange dunne rots in het midden van een kloof. We genieten van een prachtig uitzicht. Onze laatste stop is bij Graskop, een toeristendorpje met leuke winkeltjes en restaurantjes, gelegen in het hart van de Panoramaroute. Diner en overnachting in Explorers Lions Rock Rapids Tented Camp.

Dag 5 - Op safari in het Krugerpark in open voertuigen

Hazyview (o,l,d)
Vandaag staan we vroeg op voor een bezoek aan het beroemde Krugerpark, een omvangrijk wildpark dat bijna 19.000 km groot is. Geen enkel ander wildpark ter wereld heeft de verscheidenheid van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. We krijgen een ontbijtpakket mee voor onderweg. Onder begeleiding van een ervaren ranger gaan we in een open 4x4-voertuig op safari. Er leven meer dan 147 soorten zoogdieren en meer dan 500 vogelsoorten in dit park en ook komen er 450 soorten bomen voor. We nemen een kijkje bij de vele drinkplaatsen waar vaak concentraties van wild te zien zijn. Na deze bijzondere safari rijden we naar ons overnachtingsadres. Diner en overnachting in Explorers Lions Rock Rapids Tented Camp.

Dag 6 - Ontmoeting met Swazi ambachtslieden

Hazyview - Swaziland (o,d)
De ochtend is ter vrije besteding. Optioneel kunt u deelnemen aan een ochtendsafari in het Krugerpark in een open voertuig met ranger of een toer maken over een macadamia plantage. In de middag vertrekken we naar Swaziland. In Swaziland bezoeken we de Ngwenya glasfabriek. Het complex bevindt zich in grote inheemse tuinen. Swazi-ambachtslieden en -vrouwen maken hier betoverende interpretaties van de dieren en vogels van Afrika. We zien de magische kunst van glasblazen vanaf een verhoogd balkon. Alles wat hier van glas gemaakt wordt is handgemaakt en wordt 100% gerecycled. Op het complex bevinden zich een chocolade shop, een restaurant en souvenirwinkels waar we een mooi aandenken kunnen kopen. We rijden door naar onze logde waar we na het inchecken enige vrije tijd hebben. Diner en overnachting in Mantenga Lodge.

Dag 7 - Traditioneel Swazi dorp 

Swaziland (o,l,d)
Na het ontbijt gaan we naar Matenga Cultural Village, een traditioneel Swazi dorp. Het dorpje heeft 16 hutten die gebouwd zijn in traditionele vorm en van traditionele materialen zoals riet, gras, palen, mest en grond. Iedere hut en plaats heeft zijn eigen functie. Matenga is een cultureel dorp, een openluchtmuseum, waar we het dagelijkse leven van de traditionele Swazi’s zullen zien. Het dorp wordt ook wel Ligugu Lemaswati genoemd: “De trots van de Swazi mensen”. We wandelen door het Swazi dorp, we ontmoeten Swazi’s en we zullen de traditionele dansen zien. Er zal niet alleen gedanst worden, maar we zien ook hoe ze hier traditioneel bier en sieraden maken.

Na een traditionele lunch rijden we naar de Mlilwane Wildlife Sanctuary waar we onder begeleiding van een gids een wandeling maken. De naam Mlilwane is afgeleid van de vele vuren die zijn ontstaan door blikseminslag op de Mlilwane-heuvel. In dit reservaat van 4560 hectare groot, leeft weinig gevaarlijk wild. Na ons bezoek aan de Mlilwane Wildlife Sanctuary rijden we terug naar onze lodge. De rest van de middag vrij is ter vrije besteding. Diner en overnachting in Mantenga Lodge.

Dag 8 - Het ware Afrikaanse leven 

Swaziland – St. Lucia (o,d)
We rijden van Swaziland naar St. Lucia. Onderweg bezoeken we Swazi Candles, opgericht in 1982. Hier worden zowel traditionele parafin wax kaarsen als 100% organische soja kaarsjes gemaakt. We zien niet alleen hoe de kaarsen gemaakt worden, maar ook hoe andere producten van handwerkslieden, kunstenaars en ambachtslieden gemaakt worden. Op de grote markt van Manzini treffen we het ware Afrikaanse leven.

Vanmiddag maken we een 2,5 uur durende boottocht over het St. Lucia meer. Dit gigantische meer ligt in het midden van het iSimangaliso Wetland Park en is één van de grootste zoetwatermeren van Afrika. Het gebied rondom het meer bestaat uit steppe, moerassen, mangrovemoerassen, indrukwekkende begroeide zandduinen (de hoogste ter wereld), meren en rivieren. Terwijl we over het meer varen zien we vele flamingo’s, pelikanen en andere watervogels. Verder leven er zo’n 1500 nijlkrokodillen en 900 nijlpaarden. Na de boottocht rijden we naar onze lodge. We dineren vandaag in een restaurant in de stad. Overnachting in Forest Villas in St. Lucia

Dag 9 - Ontmoeting met de Songoma in een Zulu Cultural Village

St. Lucia (o,d)
Vanmorgen bezoeken we het Zulu Cultural Village. Tijdens een bezoek aan dit lokale Afrikaanse dorp zien we de Zulu-cultuur en hun acceptatie van de westerse normen. We ontmoeten de Songoma, herbalist en spirituele genezer, en leren alles over de riten en gebruiken van de Zoeloes. Een bijzondere ervaring! We bezoeken de kleuter- en middelbare school, evenals een Afrikaanse kerk en de lokale shebeens (tavernes).

In de middag gaan we naar het iSimangaliso Wetland Park, tot 2007 het Greater St. Lucia Wetland Park. Het park was het eerste park in Zuid-Afrika dat op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. Het park heeft maar liefst vijf ecosystemen. En dat binnen een relatief klein gebied van 260.000 hectare. In het park bevinden zich koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen, open riviermondingen, weelderige kustvlaktes en drogere bosgebieden. Vervolgens bezoeken we Cape Vidal, gelegen in het iSimangalise Wetland Park. Eén van de mooiste stranden van Zuid-Afrika met lange, spierwitte stranden waaraan hoge duinen liggen. Sommige duinen zijn wel 150 meter hoog. Als de tijd het toe laat kunnen we hier zwemmen. We dineren in de stad. Overnachting in Forest Villas in St. Lucia.

Dag 10 - Op safari in het Hlhuhluwe-Imfolozi Game Reserve 

Kwazulu Natal (o,l,d)
Vandaag gaan we op safari in het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Het reservaat ligt in het hart van Zululand en is opgericht in 1895 ter bescherming van de laatste neushoorns. Voorheen bestond het reservaat uit twee verschillende reservaten, het Hluhluwe Park in het noorden en het Umfolozi Park in het zuiden. Door het samenvoegen van deze twee parken is het Hluhluwe-Imfolozi reservaat één van de grootste parken van Zuid-Afrika. Het landschap is erg divers met veel bomen en planten. Deze bomen en planten worden door inheemse Zulu’s gebruikt voor voedsel en medicijnen. Het reservaat heeft veel groot en klein wild maar ook meer dan 300 verschillende soorten vogels. Tijdens de game drive hebben we een lunch. Het diner vind plaats in de stad. Overnachting in Forest Villas in St. Lucia.

Dag 11 - De Vallei van 1000 heuvels 

St. Lucia - Underberg (o,d)
Na het ontbijt rijden we naar onze volgende bestemming: Underberg. We rijden door de schitterende vallei van 1000 heuvels. Dit prachtige gebied van heuvels, bossen en valleien ligt ten oosten van Durban. Aan het begin van de 19e eeuw was deze streek een toevluchtsoord voor Zulu’s die in de strijd rond de apartheid hun land verloren. Onderweg zijn er verschillende uitkijkpunten met een mooi uitzicht over de vallei, de boerderijen en de Townships rond Durban. We maken een stop in Howick waar we het Nelson Mandela Capture bezoeken. Op 5 augustus 1962 was dit de plek waar Nelson Mandela werd aangehouden en gevangen werd genomen door het apartheidsregime. Hij moest vervolgens 27 jaar in gevangenschap leven. Op deze plek staat sinds 2012 een monument. Het monument bestaat uit een vijftigtal stalen pilaren die het portret van Nelson Mandela vormen. Na het bezoek aan het Nelson Mandela Capture rijden we naar onze accommodatie. Diner en overnachting in Premier Resort Sani Pass in Underberg

Dag 12 - Op weg naar de Drakensbergen 

Udenberg - Sehlabathebe (o,l,d)
Rond 9.00 uur worden we opgehaald bij ons resort voor een lange rit naar Lesotho. We rijden via de Drakensbergen naar onze nieuwe accommodatie. Drakensbergen is een keten van bergen die tot bijna 3500 meter hoogte reiken. Hiermee zijn het de hoogste bergen van Zuid-Afrika. De bergketen heeft van het zuidwesten naar het noordoosten een lengte van 1000 km. Drakensbergen, ook wel uKahlamba genoemd, is in het jaar 2000 als natuur- en cultuurerfgoed toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Aangrenzend aan de Drakensberg ligt het Sehlabathebe National Park (Lesotho). Deze twee parken zijn sinds 2013 onder de gezamenlijke naam Maloti-Drakensberg Park verder gegaan.

Onderweg zullen we op een mooie plek lunchen. Hierna vervolgen we onze route naar Lesotho. In de loop van de middag komen we aan bij onze accommodatie. Tot het diner hebben we vrije tijd. Diner en overnachting in Sehlabetebe National Park.

Dag 13 - Een lunch in de ‘Community Gardens’ in Lesotho 

Lesotho: Sehlabathebe – Katse Dam (o,l,d)
We staan vroeg op en maken bij zonsopkomst een wandeling. We genieten van de prachtige natuur. Bij terugkomst in de lodge is het tijd voor ons ontbijt. Met een 4x4 jeep rijden we via de Matebeng bergketen naar de ‘Community Gardens’. De Matebeng is een hoge berg van 2960 meter boven zeespiegel. De weg op de berg is erg kronkelig en loopt door een aantal kleine dorpjes. Door de grindwegen mag er alleen gereden worden met 4WD voertuigen.

We hebben een lunch in de ‘Community Gardens’ in Lesotho. Men werkt hier aan het vergroten van de voedselzekerheden door zelf voedsel te verbouwen. De gids zal ons alles vertellen over dit mooie project.
We rijden door naar Thaba Tseka waar we, indien de tijd het toe laat, een bezoek brengen aan de botanische tuinen of aan de Katse Dam in Lesotho. De botanische tuinen is vooral bekend vanwege de Spiral Aloë, een zeldzame aloë vera plant die is gevonden in het Maluti-gebergte. Kenmerkend voor deze aloë vera plant is de spiraalvormige opstelling van de bladeren. De Katse Dam is een enorme dam die over de Malibamatso rivier loopt. De dam is maar liefst 180 meter hoog en een kilometer lang. Indien de tijd het toelaat verkennen we de dam te voet.

Diner en overnachting in de Katse Lodge. Deze logde is de enige lodge in deze streek en vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de dam en de onderliggende rivier. Geniet van een mooie zonsondergang op het terras in de logde.

Dag 14 - Rotstekeningen van de San Bosjesmannen in de Lepaqoa vallei  

Lesotho: Katse Dam – Oxbow Lodge (o,l,d)
We rijden langs de oevers van de Katse Dam naar het Bokong natuurreservaat. Hier genieten we van een prachtig uitzicht over de Lepaqoa-vallei. We rijden door naar de Liphofung grotten, bekend om de oude rotstekeningen van de San Bosjesmannen. We zien afgebeelde dieren, menselijke figuren en half-mens-half-dier afbeeldingen. Onze gids zal ons meer vertellen over de geschiedenis van de grotten die in het stenen tijdperk door verschillende stammen werden gebruikt. De middag is ter vrije besteding. Diner en overnachting in de New Oxbow Logde. Geniet van de zonsondergang onder het genot van een drankje op het terras langs de rivier.

Dag 15 - Kennismaking met de Basotho cultuur 

Athene - Amsterdam (o)
We rijden door het “Pass of Guns” gebergte. We passeren de Letseng diamantmijn, die edelstenen van de hoogste kwaliteit ter wereld produceren. Ze hebben consequent de hoogste prijs per karaat. Daarnaast is de mijn beroemd om zijn grote witte diamanten. We rijden verder door de oostelijke hooglanden van Mokhotlong, waar we genieten van een lunch. Vervolgens rijden we verder naar ‘nummer 10 Riverside’ voor een  kennismaking met de Basotho cultuur. Indien mogelijk maken we een zogeheten “Gumboot” dans mee. De Gumboot dans is een dans van de mijnwerkers in Zuid-Afrika en is ontstaan tijdens de apartheid. De dansers dragen rubberen laarzen, de zogenaamde “gumboots”. Tijdens de apartheid mochten de mijnwerkers niet met elkaar praten, dus communiceerden ze met elkaar via de Gumboot dans. Door met de laarzen te stampen of te tikken creëerden ze hun eigen taal of morsecode. We hebben een ontmoeting met een Ngaka, een traditionele genezer. De gids zal ons meer vertellen over de riten en gebruiken van de traditionele genezer. Van diverse kruiden worden natuurlijke medicijnen gemaakt. Hierna bezoeken we het artefacthuis en het St. James Mission.

We rijden door de prachtige Sehonghong-vallei naar de top van Black Mountain. Deze berg is 3240 meter hoog en heeft één van de hoogste bergtoppen van Lesotho. We rijden door het ruige landschap van de vallei en maken een stop bij Thabana Ntlenvan, de op één na hoogste bergtop van Afrika. De oosthelling ligt nog in Zuid-Afrika maar de top ligt in Lesotho. We passeren de Kotisephola pass en bezoeken een lokaal dorp. De gids zal ons alles vertellen over de leefgewoonten van deze bergbewoners. Aangekomen bij de Sani Mountain Lodge kunnen we genieten van het prachtige uitzicht. Diner en overnachting in Sani Mountain Lodge.

Dag 16  - Ontdek de Sani Pass en het uKahlamba Nationaal Park

Sani Pass - Underberg (o,d)
We dalen de Sani Pass af en rijden door het uKahlamba Nationaal Park, één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika. uKahlamba betekent in de taal van de Zoeloes: “barrière van speren”. In dit park vinden we een aantal natuurwonderen zoals het Amfitheater, de Cathedral Peak en het Giant’s Castel Plateau. We stoppen op meerdere plekken om te genieten van het prachtige uitzicht. Aan het eind van de ochtend arriveren we bij Premier Resort Sani Pass. We hebben de rest van de middag vrij. Geniet van het uitzicht of maak een wandeling in de prachtige natuur. Diner en overnachting in Premier Resort Sani Pass.

Dag 17 - De noordelijke Drakensbergen 

Underberg – Northern Drakensberg (o,d)
Vanochtend rijden we via Howick en Winterton naar het noorden van de Drakensbergen. Aan het begin van de middag zullen we arriveren bij onze accommodatie, waar we de laatste twee dagen zullen verblijven. De Guestfarm waar we overnachten zal ons het heerlijke thuisgevoel geven. De mensen zijn erg gastvrij en maken heerlijk eten. Geniet van de prachtige omgeving. Diner en overnachting in Dalmore Guest Farm.

Dag 18 - Volg de route van de San Bosjesmannen in het Royal Natal Nationaal Park 

Royal Natal national Park (o,d)
We brengen een bezoek aan het Royal Natal Nationaal Park, gelegen in het noorden van de Drakensbergen. Wij zullen vandaag een wandeling maken in dit nationale park. Er zijn diverse wandelingen uitgezet, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Op de dag zelf wordt gekeken welke wandeling we met de groep zullen maken. Dit is afhankelijk van de conditie van de deelnemers, het weer en welke paden begaanbaar zijn. We wandelen een route waarbij we op diverse plekken rotstekeningen van de San Bosjesmannen tegenkomen. De lokale bevolking uit het dorp is opgeleid tot gids. Zij kunnen de oorsprong van de rotsschilderingen het beste verwoorden. In de rosten zijn diverse fossielen te vinden. Na de wandeling keren we terug naar onze guest farm. Diner en overnachting in Dalmore Guest Farm.

Dag 19 

Johannesburg - Amsterdam (o,d)
Na een laat ontbijt rijden we terug naar Johannesburg. In Johannesburg hebben we een afscheidsdiner in een lokaal restaurant. We vliegen met KLM, vlucht KL592, om 23:55 uur naar Amsterdam.

Dag 20 

Amsterdam
Aankomst in Amsterdam om 10:20 uur.
NB. Programma onder voorbehoud van wijzigingen. Accommodaties onder voorbehoud van beschikbaarheid.
Vlieg / busreis
· Reissom: € 5.695,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-09-2019
Kaart Zuid-Afrika
Deze reis wordt uitgevoerd met KLM.

Vluchtduur:
Amsterdam - Johannesburg; ca. 10.50 uur
Johannesburg - Amsterdam; ca. 11.25 uur 

Vluchten:
15 september 2019   KL591   Vertrek uit Amsterdam om 10:15 uur – Aankomst in Johannesburg om 22:05 uur
3 oktober 2019           KL592   Vertrek uit Johannesburg om 23:55 uur – Aankomst in Amsterdam om 10:20 uur *
* Aankomst volgende dag

LET OP: bovenstaande gegevens zijn onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid. 
Vlieg / busreis
· Reissom: € 5.695,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-09-2019
Kaart Zuid-Afrika
Inbegrepen in de reissom:
·  Vlucht: Amsterdam – Johannesburg – Amsterdam per KLM
·  Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag KLM € 251,- per 27-09-2018 *
·  18 overnachtingen in genoemde accommodaties of gelijkwaardig
·  Maaltijden: 17 x ontbijt, 8 x lunch en 18 x diner
·  Vervoer per airconditioned touringcar met Engels sprekende chauffeur
·  Kofferservice in de hotels en op de luchthaven
·  Nederlands/ Afrikaans sprekende gids gedurende de reis
·  Nederlands sprekende reisbegeleiding
·  Informatiebijeenkomst voorafgaande aan de reis
·  Alle entreegelden conform het programma

* Wordt op uiterlijk de 21ste dag voor vertrek verrekend tegen de dan geldende kosten.

Niet inbegrepen in de reissom:
·  Eventuele extra brandstoftoeslagen
·  Niet genoemde maaltijden en drankjes tijdens de maaltijden  
·  Fooiengeld ca. € 120,- p.p. (Fooi aan gids, chauffeur, hotels) excl. extra gidsen
·  Persoonlijke uitgaven
·  Reis- en annuleringsverzekering
·  Bijdrage GGTO € 15,- per boeking
·  Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
Vlieg / busreis
· Reissom: € 5.695,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-09-2019
Kaart Zuid-Afrika
Hieronder vind u een overzicht van de reisdata, prijzen, reisperiode en het reisnummer van de rondreis "Zuid-Afrika" - 20 dagen. 

Reisperiode: 15/09/2019 – 04/10/2019
Reisnummer: ZAF-1509

De reissom bedraagt bij 12–18 deelnemers                                                              € 5.695,- p.p.
De toeslag voor een tweepersoonskamer voor alleengebruik bedraagt              € 650,- *

Minimum aantal deelnemers: 12     Maximum aantal deelnemers: 18

* Er zijn maximaal 5 tweepersoonskamers voor alleengebruik beschikbaar. Meer tweepersoonskamers voor alleengebruik zijn op aanvraag.
Vlieg / busreis
· Reissom: € 5.695,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-09-2019
Kaart Zuid-Afrika

Aanmeldingsformulier

Bedankt voor uw interesse in de groepsreis: "Zuid-Afrika" van Makor Reizen. Wanneer u zich aan wilt melden voor deze reis, kunt u onderstaande gegevens invullen. Eén van onze reisspecialisten zal binnen twee werkdagen contact met u opnemen om uw reiswensen door te nemen.
* Verplichte velden

Aanhef*:                 Dhr.Mevr.

Voorletters*:             

Achternaam*:           

Adres*:                        Nummer*:      

Postcode*:                  Woonplaats*:

Telefoonnummer*:  

E-mail adres*:           

Geboortedatum*:    

Vlieg / busreis
· Reissom: € 5.695,-
· Intensiteit: comfortabel
· Vertrek: 15-09-2019
Kaart Zuid-Afrika
 • Drakensbergen, Zuid Afrika
  Swaziland
  Basoto cultuur in Lesotho
  Dorp in Lesotho
 • Drie Rondavels, panoramaroute, Zuid-Afrika
  Basoto cultuur in Lesotho
  Lesotho
  Swaziland

Anderen bekeken ook

Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
GGTOStichting Calamiteiteitenfonds
planebushomeenvelopefile-emptymagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram