Ds. Thea Bouwman: een reis naar Israel …. ….. Ik heb het wel gezien!

 Mijn eerste reis naar Israel was rond 1980 tijdens mijn studieperiode aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Hierna bezocht ik het land tientallen keren. Alleen of met vrienden, met mijn echtgenoot en met collega predikanten. Maar ook een aantal keren met de kerkelijke gemeente waaraan ik als predikant was verbonden. Vrijwel alle Bijbelse hoogtepunten die in de reisgidsen worden genoemd, heb ik meer dan eens bezocht.  Ik heb ervan genoten en geleerd. Intussen heb ik een punt bereikt waarop ik zeg: ik heb het wel gezien. Een standaard tocht langs de hoogtepunten van het land voegt voor mij weinig meer toe. Wanneer ik ooit nog eens een reis naar Israel maak, dan moet het anders. Verdieping is bij een gemeentereis erg belangrijk. De Kerk 2.0 nieuwe kansen! 

 Opnieuw een reis naar Israel?? Graag, maar dan anders!  

Het aantal mensen dat aangeeft praktiserend een geloofs- of levensovertuiging aan te hangen, daalt gestaag. Daar kan je treurig over zijn en moeilijk over doen. Je kunt blijven denken dat het vroeger allemaal beter was en we dús terug moeten naar de tijd van toen. Dat lijkt me een wellicht vrome maar ook wel een wat kortzichtige gedachte. Want hoewel de traditionele manier van kerkzijn haar langste tijd lijkt te hebben gehad, wordt er overal gezocht naar vormen van verdieping d.m.v. saamhorigheid en betrokkenheid op God en op elkaar.  Anno 2020 is de aandacht voor zingeving en spiritualiteit springlevend. En dat alleen al biedt nieuwe kansen voor de kerk van de toekomst.

 Kerk 2.0 nieuwe kansen! 

Allereerst zou ik zeggen: je verzetten tegen de veranderingen is verloren energie. Kerk zijn anno 2020 biedt nieuwe kansen en daagt je uit om verder te kijken dan je neus lang is. Op allerlei verschillende manieren zie je tegenwoordig positieve netwerken tussen mensen ontstaan. In buurthuizen, in bibliotheken, scholen en ook in kerkelijk verband. Mensen eten samen, mensen sporten samen, er worden leeskringen gevormd en ja, mensen gaan óók samen op vakantie. Door samen op pad te gaan, doen mensen gemeenschappelijke ervaringen op en kunnen contacten uitgroeien tot vriendschappen voor het leven. 

 Wat voegt een gemeentereis in kerkelijk verband toe? 

Een standaardreis langs de Bijbelse hoogtepunten van Israël, een trip in de voetsporen van Paulus… veel kerkelijk betrokken mensen hebben zulke reizen wel gezien. Maar wanneer het reisprogramma zodanig is samengesteld dat mensen worden aangespoord om nieuwe ervaringen op te doen, geef je aan je gemeenteleden de kans na te denken over hun eigen geloof. Door zó op pad te gaan, worden mensen verrijkt in hun geloof. En dat geldt niet alleen voor de reisgenoten. Dat geldt net zo goed voor de mensen die je ontmoet in dat andere land, in die andere cultuur. Een gemeentereis 2.0 sluit dus naadloos aan op het kerkzijn anno 2020. ivermectin rosacea type 1

 Hoe ziet zo’n gemeentereis 2.0 eruit? 

Een gemeentereis anno 2020 maakt bewuste keuzes in de opbouw van het programma. Welke hoogtepunten doe je aan en welke juist bewust niet? Een nieuw soort gemeentereis voert langs kerken, kloosters en tempels waarin mensen op hún wijze vorm geven aan hun geloof. Natuurlijk vergapen we ons aan de schoonheid van de gebouwen, de cultuur, de fresco’s of iconen maar méér dan dat nemen we ook daadwerkelijk deel aan de ter plaatse gebruikelijke rituelen en tradities. Meelopen in de paasprocessie tijdens de Goede Week in Kalambaka (Griekenland) verdiept je geloof in de Opstanding. Wanneer jouw kaarsvlam ontstoken wordt aan de kaars van een ander, zet dat je leven in een nieuwe gloed.

 Een gemeentereis anno 2020 programmeert verdieping. 

Ontmoetingen met andere mensen, andere gelovigen, juist ook met christenen. Want christen zijn in bijvoorbeeld Bethlehem vraagt iets anders van jou als gelovige dan wanneer je christen bent in Nederland. Samen reizen anno 2020 opent vensters voor jou én de ander en verrijkt het geloof van de deelnemers. En wat de bestemming betreft? Ga voor een reis naar het land van de Bijbel of  naar bijvoorbeeld Jordanië of Griekenland: de paasreis in de Grote Week voor Pasen is een groot succes gebleken. Ook voor april 2020 staat deze weer op het programma.

 Op reis met jouw gemeente. Waag er een telefoontje aan… 

Zodoende werk ik al zo’n dertig jaar met veel vertrouwen samen met Makor Reizen. Kundig, integer, accuraat en met empathie voor de vragen van de predikant die met zijn/haar gemeente op reis wil, gaan de medewerkers aan de slag. ivermectin study horses Als predikant word je begeleid vanaf het eerste informatieve telefoontje, tot aan het moment dat de reisgenoten, na een geslaagde, kleurrijke en verdiepende reis, eenmaal weer thuis, hun koffer met herinneringen en ervaringen uitpakken.

Als de dag van gister herinner ik me nog het moment waarop ik als reisbegeleider in Jordanië, na een ongelukkige move van de bus, mijn knie brak. Makor regelde vervolgens van minuut tot minuut, in samenwerking met gidsen en contacten ter plekke, mijn ziekenhuisopname maar juist óók het reisgenot van de 32 reisgenoten. Dankzij de inspanningen van Makor werd deze reis voor alle reizigers én ook voor mijzelf, onvergetelijk!

Kortom, wat is jouw volgende gemeentereis? Misschien wel een reis naar Israel? Mail naar thea.bouwman@kpnmail.nl of waag er een telefoontje aan!

Of vraag meer informatie aan bij Makor Reizen:

www.makorreizen.nl / info@makorreizen.nl / 0180-429394.

Bekijk ook eens onze:  voorbeeld gemeentereizen.    Bekijk ook eens de Vrouwen in de Bijbel reis of de Grieks Orthodox Pasen reis.
Meer informatie over ds. Thea Bouwman

Wilt u liever een individuele reis naar Israël maken? Kijk dan eens op de website van onze zusterorganisatie Like2Travel

Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
GGTOStichting Calamiteiteitenfonds
homeenvelopemagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram