Indrukwekkende reis naar Israël en Jordanië

Door reisbegeleidster Marloes Buitendijk l 06-11-2017

Zijn Israël en Jordanië indrukwekkende landen? "Dit jaar heb ik voor het eerst zelf een groepsreis begeleid naar Israël en Jordanië. Twee voor mij niet onbekende landen. Ik ben al zes keer naar Israël en Jordanië geweest. Zo heb in het verleden veel bekende en minder bekende plaatsen bezocht. Voor mij was het daarom alleen maar leuk om een groepsreis naar deze landen te mogen begeleiden. Het werd een indrukwekkende en onvergetelijke reis!"

Het leven op de kibboets

Na een ontspannen vlucht begint de belevingsreis van religie, cultuur en natuur. Ons eerste overnachtingsadres is gelegen rond het meer van Tiberias. Voor sommigen is de overnachting in een kibboets een nieuwe ervaring. We dineren in een zaal waar ook de lokale kibboetsbewoners eten. De bewoners leven samen op de kibboets en alles wordt gezamenlijk gedeeld. De volgende morgen horen we vele vogels fluiten en genieten we van het prachtige uitzicht vanaf de kibboets. Veel mensen leven van de landbouw en we krijgen zelfs een rondleiding over de kibboets, we horen de ontstaansgeschiedenis en zien de koeienstallen, naast het toerisme een grote bron van inkomsten voor de bewoners.

Het Meer van Tiberias

We bezochten vele plaatsen rondom het Meer van Tiberias. Hoewel ik zelf niet religieus ben opgevoed, vind ik het altijd bijzonder om de verhalen uit de Bijbel te horen en de bijbehorende plaatsen te bezoeken. Veel pelgrims vanuit de hele wereld komen ééns in hun leven naar het Heilige Land. Ook de havenstad Akko met zijn wirwar aan straatjes stond op het programma. Hier hebben we heerlijke falafel of shoarma gegeten. Israël heeft een mediterraanse keuken met Arabische en Joodse invloeden met veel vlees en gegrilde groenten. 

De schoonheid van Petra

Ook Jordanië heeft mijn hart gestolen. Voor veel deelnemers was een bezoek aan de oude Nabatese stad Petra het hoogtepunt van de reis. De bijzonder vriendelijke mensen, het lekkere eten en een bezoek aan de Nabatese stad Petra moet iedereen zeker eenmaal in zijn leven bezocht hebben. De wandeling ernaartoe is al een beleving op zich. In ongeveer 2 kilometer wandel je door de kloof naar de schatkamer. Bij elke bocht is er de spanning: zijn we er al bijna? Als je dan voor de schatkamer staat is het bijna onwerkelijk. Hoe kunnen mensen dit met de hand gemaakt hebben? الكازينو المباشر

Achter de schatkamer vinden we o.a. een theater, tempels, graftombes, rotswoningen, stallen voor de paarden en kloosters. Na het lopen van vele trappen staan we versteld van een tweede bijzondere schatkamer. poker888 En dat is nog niet alles. Als we iets verder doorlopen, hebben we een prachtig uitzicht op de bergen. Een wandeling die veel mensen overslaan, maar zeker de moeite waard is. Evenals een wandeling naar boven met uitzicht op de schatkamer! 

Wadi Rum en grensovergang

Wadi Rum, of ook wel de Vallei van de Maan genoemd, is een prachtige woestijn met roze rood gesteente. Met bedoeïenengids maken we een jeeptocht door de woestijn. We zien kamelen, eeuwenoude rotstekeningen in een grot, rijden over zandduinen en hebben een bedoeïenen barbecue in een tentenkamp. De bedoeïenen weten hoe ze moeten barbecueën. Na een overnachting in Aqaba, de enige badplaats van Jordanië, gaan we de volgende ochtend de grens over naar Israël. We wandelen letterlijk vanuit Jordanië naar Israël over ongeveer 100 meter niemandsland. Uiteraard krijgen we te maken met enige grensformaliteiten. Een ware belevenis!

Overnachting in een bedoeïenentent

Op het programma staat een overnachting in een bedoeïenentent. We rijden vanuit de Negev woestijn naar Arad.  Wanneer we aankomen in het bedoeïenenkamp krijgen we een upgrade naar de kleinere 8 persoonstenten. We slapen met vier personen in deze tent op een matras. Het eten is er voortreffelijk en ’s avonds hebben we met onze groep bij het kampvuur bier een wijn gedronken. لعبة الدومينو المصريه اون لاين Uiteindelijk vonden de deelnemers het een super leuke ervaring.

Jeruzalem

In Jeruzalem waanden wij onszelf even in een andere wereld en terug in de tijd. De oude straatjes met zijn grote keien, maar voornamelijk ook de Joden bij de Klaagmuur maakten een grote indruk. Tijdens een reis door Israël leert u veel over de Joodse cultuur. Het meemaken van een Bar Mitswah viering bij de Klaagmuur is zeker een aanrader. Wanneer Joodse jongens 13 jaar worden, dan worden ze een zoon van het gebod. Voor de Joodse wet worden ze volwassen en dit wordt uitgebreid gevierd bij de Klaagmuur. We struinen nog door de oude straatjes van Jeruzalem voordat we weer naar huis “moeten”.

Kortom, Israël en Jordanië zijn twee bijzondere landen met diverse culturen, een zeer afwisselend landschap en veel bezienswaardigheden.

Meer verhalen van reisbegeleiders lezen? Kijk hier snel verder.

Olijfberg JeruzalemPetra JordaniëTabgha - Meer van TiberiasWadi Rum - woestijn van de maanZippori National Park
Aanmelden nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de belangrijkste reisinformatie en de mooiste reizen!

Volg ons: 
GGTOStichting Calamiteiteitenfonds
homeenvelopemagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram